Werk je ijsje liever af met vers fruit. Roomijs bevat dan wel weer calcium en vitamine B2, B12, A en D. De hoeveelheid calcium in twee bolletjes ijs is echter kleiner dan in een glas melk of een potje yoghurt. Waterijs en sorbet bevatten doorgaans geen calcium, maar roomijs bevat dan weer meer vet.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig. De smaak van sorbet laat zich het beste omschrijven door de woorden fris en fruitig.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Als we puur naar calorieën kijken, lijken waterijsjes en sorbet meteen de betere keuze, maar twee bolletjes sorbet bevatten nog steeds zo'n 30 gram suiker. Dat zijn vijf klontjes! Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; tegenwoordig echter ook daar veelal als nagerecht.
Sorbetijs (2 bollen / 100ml = 77 kcal)
Sorbetijs is gemaakt zonder room of melk. Men gebruikt fruit en / of suiker. Daarom zal je sorbetijs meestal vinden met fruitsmaken zoals framboos, mango, citroen. Omdat er amper vet in zit, bevat het heel wat minder calorieën dan roomijs.
Voor je gewicht zijn waterijsjes sowieso de beste keus want die bevatten per stuk zo'n 50 kilocalorieën. Een goede tweede is sorbetijs: neem je twee bolletjes, dan zit je aan ongeveer 90 kilocalorieën. De echte calorieënbommen zijn roomijsjes, daarmee eet je zo ruim 200 kilocalorieën weg.
Er zit 0,1 gram vet in 1 schaaltje (100 gram) sorbetijs, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Roomijs wordt, de naam zegt het al, gemaakt van vette room. Kies daarom minder vaak voor roomijs en kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld yoghurtijs. Het heeft een vergelijkbare smaak, maar is een gezondere keuze. Ter vergelijking: 1 bolletje yoghurtijs bevat ongeveer 70 kcal en 1 bolletje roomijs ongeveer 100 kcal.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of vruchtenpuree, water en suiker. Je kunt ook een sorbet maken van drank, zoals dit sorbetijsje van 'blanco de verano'. Wanneer er room wordt toegevoegd aan het mengsel in plaats van water, heet een sorbet een 'sherbet'.
Woordvoerder van Unilever, het bedrijf dat Cornetto's produceert, zegt trouwens dat het niet waar is dat het puntje chocolade in het hoorntje ongezond is. Volgens hen is de chocolade die daarin zit niet gehard en daarom dus ook niet door het proces is gegaan.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Maar pas op, eet je ijsje niet te snel op! Anders heb je straks last van een akelige steek in je hoofd, oftewel een brain freeze. Letterlijk vertaald: het bevriezen van je hersenen. Geen zorgen, je hersenen bevriezen niet écht, dus het is ook niet gevaarlijk.
IJs is gezond!
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Waterijsjes zijn doorgaans een goede keuze. Daar zitten weinig calorieën in. Kies bij voorkeur ook voor een waterijsje dat weinig tot geen suiker bevat, dan ben je helemaal goed bezig. Schepijs en roomijs bevat vaak veel meer calorieën.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker.