Het grootste verschil zit hem in de duur van de werking: Ritalin werkt sneller en korter, Concerta werkt trager en langer. Ritalin en Concerta worden voorgeschreven door de psychiater.
Ook Concerta wordt voorgeschreven voor ADHD en bevat eveneens methylfenidaat. Het verschil tussen Ritalin en Concerta is dat Concerta langer doorwerkt omdat het vertraagd de methylfenidaat afgeeft.
Hoewel methylfenidaat een stimulerend medicijn is, heeft het juist een rustgevende werking op mensen met ADHD. Het verbetert de aandacht en de stemming van mensen met ADHD. Ze kunnen zich beter concentreren door dit medicijn. Methylfenidaat is eerste keus bij kinderen en volwassenen.
Concerta verbetert de activiteit van bepaalde delen van de hersenen die niet actief genoeg zijn. Het medicijn kan helpen om de aandacht (aandachtsspanne) en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen.
Methylfenidaat zorgt ervoor dat u meer aandacht heeft. Ook verbetert het uw stemming. Bij ADHD (u bent snel afgeleid, doet drukker en doet dingen zonder er bij na te denken). Ook bij narcolepsie (u moet vaak overdag slapen terwijl u genoeg geslapen heeft).
Ritalin, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD, heeft bij kinderen andere effecten dan bij volwassenen: het lijkt er op dat Ritalin de werking van hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook al zijn ze gestopt met het medicijn.
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, slaperigheid, angst en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen.
Voor mensen die Concerta voorgeschreven krijgen als medicijn is het risico op een verslaving klein, maar wie Concerta recreatief gebruikt zonder medische noodzaak, loopt een reëel risico op het ontwikkelen van een verslaving.
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
Mensen die de stoornis hebben, hebben echter vrijwel alle symptomen en worden vanaf de kindertijd al belemmerd in hun functioneren. De problemen worden erger naarmate iemand ouder wordt, omdat er steeds meer verantwoordelijkheden bijkomen in het leven.
Dexamfetamine bij volwassenen met ADHD meest effectief en minste bijwerkingen. 4 april 2019 – Uit een omvangrijk onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd in Lancet Psychiatry is gebleken dat (lisdex)amfetamine bij volwassenen met ADHD het meest effectief is en de minste bijwerkingen geeft.
Snel afgeleid zijn; moeite met concentreren. Erg druk zijn (hyperactief). Dingen doen zonder na te denken (impulsief). Problemen in het dagelijks leven, zoals thuis, op het werk en in het omgaan met anderen.
Een van de bijwerkingen van methylfenidaat is verminderde eetlust. Reden dat het middel ook gebruikt wordt als afslankmiddel. Ritalin© zul je echter niet snel van de huisarts voorgeschreven kregen om je wasbord uit de kast te halen of een paar kledingmaten minder uit de rekken te kunnen trekken.
Geen schadelijke effecten op brein
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Gebruikelijke dosering
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg.
Ritalin is een merknaam en niet zozeer de naam van het medicijn zelf. De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe.
Werkingsduur: gewone tablet 3–5 uur; Concerta 12 uur; Medikinet CR en Equasym XL 8 uur.
Ook kan de arts methylfenidaat voorschrijven. Problemen bij ADHD zijn vooral belangrijk na het zesde levensjaar. Hierom wordt methylfenidaat meestal gegeven aan kinderen van 6 jaar en ouder. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan.
Gevaren. Het gebruik van Ritalin zonder doktersrecept is niet zonder gevaar. Zo zijn er bepaalde patiëntgroepen waarbij het geneesmiddel extra risico's met zich meebrengt. Daarom is het van groot belang dat het gebruik van het medicijn onder begeleiding van een arts gebeurt.
Het is belangrijk om routine (ook in het weekend!) op te bouwen in het medicijngebruik. Mensen die na een maand merken dat “Ritalin niet meer werkt”, blijken meestal last te hebben van het rommelig innemen van de medicijnen. Als de tabletten weer goed worden ingenomen, is er ook weer het stabiliserende effect.