Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Drukverlagend: verbeterde bloedsomloop
Een traagschuim matras past zich naadloos aan de vorm van je lichaam aan en geeft dus geen tegendruk. Integendeel, de druk wordt herverdeeld over het hele lichaam, met een goede doorbloeding als gevolg. Hoe beter je doorbloeding, hoe minder last je zal hebben van kwaaltjes.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
Echt goed koudschuim heeft een goede Polyol verhouding, een relatief hoge HR-waarde, een goede densiteit en komt van een goede schuim-fabrikant. De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Nadeel traagschuim (te) warm
Een traagschuim matras wordt vaak als (te) warm ervaren. De warmte heeft alles met het ventilerende vermogen te maken en dit heeft weer alles met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit, hoe kleiner de celdichtheid en dus hoe minder lucht er dan doorheen kan.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Hoe slaapt traagschuim? Traagschuim is enorm drukverlagend, het lichaamsgewicht wordt verspreid over heel het matras of topper. Een ander voordeel is dat het zich aanpast aan de omgevings- en lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je verder wegzakt in het matras naarmate je er langer op ligt.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Best getest: Emma O2 matras
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Koudschuim matrassen en pocketvering matrassen hebben een buitengewoon goed ventilerend vermogen en zijn daarom met name geschikt voor mensen die het snel warm krijgen (zweten).
Een topmatras is een dun matras met een dikte van ongeveer 5 tot 10 centimeter dat je bovenop je dikke, gewone matras legt. Een topmatras wordt ook wel een topper, topdekmatras of dekmatras genoemd en het zorgt voor extra comfort tijdens het slapen.
Reken op een levensduur van 7 – 9 jaar. Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Traagschuim zorgt er enerzijds voor dat het matras zich perfect aan u aanpast en de druk op uw lichaam reduceert tot 0. Koudschuim zorgt anderzijds voor de goede ondersteuning. Deze combinatie van materialen geeft uw lichaam de kans om goed te herstellen en tot rust te komen.
Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten.
Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.