De meeste kolen zijn vooral een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Voedingsvezels vind je vooral in spruiten, maar ook in rapen, savooikool en broccoli. Ben je op zoek naar vitamine C, dan eet je best broccoli, spruiten of groene kool.
Er zijn ook voedingsverschillen: kool bevat minder calorieën dan spruitjes , maar ook minder voedingsstoffen. Spruitjes bevatten daarentegen hogere concentraties vitamine A en C, foliumzuur, kalium, magnesium en fosfor.
Kolen zijn, zoals de meeste andere groenten, nutriëntdense voedingsmiddelen. Dat betekent dat ze relatief veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën bevatten. Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat bijvoorbeeld nauwelijks 50 kcal, rode, witte en savooikool nauwelijks 30 kcal.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
De groene kool bevat (heel) veel antioxidanten. Nog meer dan de gerelateerde kolen zoals bijvoorbeeld de rode kool en Chinese kool. Door het hoge gehalte aan vitamine C kan de groene kool vrije radicalen aanpakken en zo je lichaam helpen beschermen tegen schade.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen ze wat voedingsveranderingen ondergaan. De niveaus van de antioxidante vitamines E en K nemen toe tijdens het koken, maar de niveaus van sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, nemen af .
Waarom zijn spruitjes beter dan bloemkool? Aanzienlijk meer vitamine A (IE) per 100g.
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Ze bevatten raffinose, een complexe suiker die het menselijk lichaam niet kan verteren vanwege het ontbreken van het enzym alfa-galactosidase . In plaats daarvan reist raffinose naar de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën, waarbij gassen zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide vrijkomen.
Naast groene thee en 'verse' muntthee is gemberthee een goede optie. Gember kan namelijk verzachtend zijn. Naast gember in de thee is gember ook verkrijgbaar in capsules of gekonfijt. Koel, fris en een heerlijke geur heeft pepermuntolie.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Bruin- of volkorenbrood is in principe beter dan witbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat. Vezels absorberen en binden vocht en kunnen dus de ontlasting dikker maken. Hebt u zo nu en dan diarree zonder ernstige bijverschijnselen als braken en koorts, let dan eens op wat u hebt gegeten.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.