Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Op het moment zelf voel je er niets van, maar eens alle verdoving is uitgewerkt kan je een knip als bijzonder pijnlijk ervaren, en dit tot lang na de bevalling. Ten eerste geneest het trager dan een spontaan scheurtje -zolang het niet om een ernstige variant gaat weliswaar- omdat er vier weefsels moeten herstellen.
Meestal is de wond na 4-6 weken goed genezen.
Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
Bij een perineumruptuur ontstaat er een scheurtje in het perineum: het gebied tussen de vulva en de anus. Perineumrupturen komen voor in verschillende gradaties. Bij een eerstegraads ruptuur scheurt alleen de huid en het slijmvlies van het perineum in.
Als je een knip of scheurtje hebt gehad, dan heb je uiteraard ook hechtingen. Deze kunnen in de kraamdagen best irritant zijn. Ze gaan trekken en jeuken en vooral van los geknoopte hechtingen kun je na een dag of vijf flink last hebben.
Tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen: Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt.
Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Je kunt uitscheuren tijdens de bevalling doordat er scheurtjes ontstaan in de spieren en de huid van je bekkenbodem. Een vrouw merkt meestal niet dat er een scheurtje ontstaat. Door de spanning die aan het eind van het persen op de vagina staat, wordt het perineum (stukje tussen vagina en anus) gevoelloos.
Meestal worden er oplosbare hechtingen gebruikt. Deze vallen er binnen 10 dagen vanzelf uit als de wond genezen is. Controleer de wond om de paar dagen met een spiegeltje om te kijken of de hechtingen weg zijn. Soms raken de hechtingen ingebed in het weefsel van de wond en vallen er hierdoor niet vanzelf uit.
Waarom wordt het gedaan? Er zijn twee redenen waarom een knip wordt gedaan: Ofwel verkeert de baby in nood (hij zal dan een slecht hartritme vertonen) of is de moeder uitgeput en moet de bevalling sneller gaan.
Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten. Deze knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 cm groot en wordt aan de rechter- of linkerzijde gezet.
Een enkele keer is het nodig om een knip te zetten om de ruimte voor het hoofdje groter te maken, bijvoorbeeld als de baby in nood is en zo snel mogelijk geboren moet worden. Ook bij een vacuümverlossing is een knip noodzakelijk om ruimte te maken, maar in veel andere gevallen wordt er veel te makkelijk een knip gezet.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
De kans is aanwezig dat je vagina tijdens de bevalling wat uitscheurt. Dit is heel normaal en komt vooral bij de eerste bevalling vaak voor. Hoewel een hoop aankomende moeders bang zijn voor het uitscheuren, is het zelden een groot probleem en niet zo eng als het klinkt.
De verdoving gebeurt met een prik bij grotere scheuren, en door middel van een spray bij kleinere scheuren. Het hele proces van hechten duurt 15 tot 45 minuten. Dat gebeurt met een oplosbaar hechtdraad, die binnen 10 dagen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd te hoeven worden.
"Als de scheur groter wordt, kan de baby met vruchtwater en al in de buik van de moeder terechtkomen tussen de darmen. Dan moet er snel worden ingegrepen, want het kind kan uiteindelijk niet overleven buiten de baarmoeder. Daarnaast kan een baarmoederscheur voor veel bloedverlies bij de moeder zorgen.
Hoe verzorg je nadien je litteken? Men zal de knip dichtnaaien met draadjes die verteerbaar zijn (men hoeft ze dus nadien niet meer te verwijderen). Een goede verzorging is wel nodig. Je kunt dat zelf het best doen door de wonde zo vaak mogelijk met water te spoelen, zeker nadat je hebt geplast.
Meestal wordt de knip gezet naar links, gezien vanuit oogpunt van de patiënt (een mediolaterale episiotomie), dit in tegenstelling tot de VS, waar de knip meestal in het midden wordt gezet (een mediane of laterale episiotomie).
Een knip — in medische termen ook weleens een episiotomie genoemd — is het inknippen van het perineum of de huid tussen de vagina en de anus. Met een schaar wordt dan een kleine insnijding gemaakt in vaginale slijmvlies.