De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Gebakken of gekookt? Een ei heeft gemiddeld 75 calorieën, maar er is een addertje onder het gras. Wanneer jij jouw ei bakt, krijgt het er meteen meer van, namelijk 110. De verklaring is logisch, want je bakt het waarschijnlijk in olie of boter en ook dit bevat natuurlijk de nodige calorieën.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Het ongezonde imago van eieren komt door het relatief hoge cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig. Toch krijg je ook snel te veel cholesterol binnen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Genoeg reden om regelmatig een eitje te eten, zou je zeggen. Toch wordt het niet aangeraden om onbeperkt eieren te eten. Het Voedingscentrum raadt zelfs een maximum van drie eieren per week aan.
5 eieren per dag wordt door veel bodybuilders als hét ultieme aantal gezien voor meer spiermassa. Ook in diverse diëten om af te vallen wordt vijf per dag geadviseerd.
Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 186-200 mg. Maar juist in dat eigeel zitten ook andere goede voedingsstoffen. De dooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren.
Een gepocheerd ei zit eigenlijk tussen deze varianten in: het is gezonder dan een gebakken ei, maar minder gezond dan een gekookt ei. Wel is het risico op de salmonellabacterie groter, omdat een gepocheerd ei niet volledig hard is van binnen.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
Eigeel is jarenlang ten onrechte gedemoniseerd. Hoewel er veel cholesterol in zit, kan dit, bij gezonde personen, geen kwaad: cholesterol uit voeding is maar zeer beperkt van invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Gezonde personen kunnen daarom gerust drie eieren per dag eten. Hele eieren dus.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer, seleen, fosfor en zink. En dan zijn ze ook nog eens laag in calorieën, wat natuurlijk goed uitkomt als je je calorie-inname wil beperken.
Het goede nieuws: eieren zijn hartstikke gezond en onderdeel van de schijf van vijf. Ze bevatten een heel palet aan belangrijke voedingsstoffen: onder meer vitamines (A, B2, B12, D), mineralen zoals ijzer en zink, foliumzuur en – natuurlijk – eiwitten.
Als je er niet voldoende van binnenkrijgt via je voeding, maakt je lever het daarom zelf aan. Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit.
Hoe werkt het ei dieet? Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.