Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Een veel gegeven advies van tandartsen en mondhygiënisten is om naast het poetsen van de tanden ook tussen de tanden goed te reinigen. Door te stoken, flossen of ragen verwijdert u voedselresten, bacteriën en tandplak en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes.
Ragen, stoken of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden. Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben.
Welke van deze twee is beter? Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg. Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Ga langs al uw tanden en kiezen en zo nodig een tweede keer. Het is niet erg als het gaat bloeden. Dit is meestal een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Wanneer u één á twee weken lang elke dag uw tanden stookt zal in veel gevallen de ontsteking afnemen.
Flosdraad
Veel mensen zweren bij flosdraad. Maar er blijkt geen enkel wetenschappelijk bewijs te zijn voor het gebruik van flosdraad. Het verwijdert geen tandplak en vermindert het bloeden ook niet. Alleen als een mondhygiënist de tanden flost, is er enig effect merkbaar.
Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss.
Beste flosapparaat of water en lucht: Philips Sonicare Airfloss Ultra. De Philips Sonicare Airfloss Ultra is een bijzonder efficiënt flosapparaat dat niet alleen met water maar ook met luchtbelletjes flost. Dankzij de hoge pulsaties heb je maar een minuutje nodig om te flossen, en dan is je mond ook helemaal schoon.
Een elektrisch flossapparaat bleek iets beter resultaat te boeken dan handmatig flossen. Met name bleek elektrisch flossen 'significant' beter te werken tegen tandplak dan zowel het geteste geweven als het opgeruwde flossdraad. Echter, flossdraad zonder was werkte even goed als de elektronische apparatuur.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen
Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.
Als je je tanden en tong niet reinigt, krijg je een slechte adem door ontbindende voedselresten en stinkende bacteriën die in je mond groeien1. Tandplak hoopt zich op ongepoetste tanden op en verandert in tandsteen2.
Gebruik van tandenstokers
Tandenstoken doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid tandenstoken hoeft maar 1x per dag. De tandenstoker wordt gebruikt in smalle tussenruimten,waar een rager niet past.
Door dagelijks flossen blijven je tanden niet alleen schoon, het bevorderen van een goede mondhygiëne ondersteunt je gezondheid ook nog op andere manieren. Er is zelfs steeds meer bewijs dat tandvleesaandoeningen het risico op een hartziekte verhogen, hoewel meer onderzoek gedaan moet worden om die link te bevestigen.
Een waterflosser, ook bekend als een monddouche, is een handapparaat voor mondverzorging dat een straal water tussen je tanden en je tandvlees spuit en voedselresten, tandplak en bacteriën verwijdert. In combinatie met dagelijks flossen verbetert een waterflosser je dagelijkse mondverzorgingsroutine.
We begrijpen allemaal dat het belangrijk is je tanden dagelijks te poetsen. Het is ook belangrijk om te flossen om hardnekkig tandsteen en etensresten tussen de tanden te bereiken die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken. Dagelijks flossen kan dat voorkomen.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.