Het grootste voordeel van flash is de zeer hoge snelheid waarmee gegevens gelezen en geschreven kunnen worden. In tegenstelling tot een harde schijf kent een SSD geen latency, er hoeft niet te worden gewacht tot de data onder de leeskop doorlopen.
Flash-geheugen vinden we in goedkopere laptops, bijvoorbeeld met 32 of 64 GB opslag. Deze goedkopere flash-chips presteren minder goed dan gangbare SSD's. Ze zijn qua snelheid weer meer vergelijkbaar met HDD's.
Waar harde schijven bestaan uit snel ronddraaiende magnetische schijven (platters), beweegt er in een ssd niets. Vandaar dus de naam solid state drive. Een doorsnee ssd bestaat uit weinig anders dan een printplaatje met daarop een controller, diverse flashgeheugenchips en soms een extra cache-chip.
SSD: 4 keer sneller
Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD. Dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merk je aan de opstarttijd van je pc, dat duurt met een SSD ongeveer 15 seconden. Bovendien laad je programma's en games met de helft sneller dan met een HDD.
Voordelen SSD
Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf. Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf.
Niet elke SSD is geschikt voor elke pc. Bij traditionele harde schijven heb je de keuze uit twee formaten: 2,5 inch voor laptops en 3,5 inch voor desktop-pc's. SSD's zijn vrijwel alleen in het 2,5inch-formaat verkrijgbaar. Om een SSD in een 3,5inch-sleuf te kunnen plaatsen, heb je een adapter nodig.
Gemiddelde gebruiker (512 GB – 1 TB): Voor mensen die regelmatig wat foto's en video's opslaan, en daarnaast software installeren, is een SSD met 512 GB tot 1 TB geschikt. Zware gebruiker/gamer (1 TB of meer): Voor gamers en professionals die grote bestanden of games opslaan, is een SSD van 1TB of meer aan te raden.
Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.
Externe HDD: veel opslagcapaciteit
Dan is een externe harde schijf, oftewel externe HDD (Hard Drive Disk), de beste keuze voor jou. Met een HDD beschik je voor een relatief lage prijs over veel opslagruimte. Zo bewaar je op een 4 TB harde schijf al 40 films in 4K kwaliteit en meer dan 80.000 hoge resolutie foto's.
Zoals we hebben gehoord, wordt SSD langzamer als je hem volzet. Ja. Dit probleem doet zich voor. Als je doorgaat met het schrijven van bestanden of het opstarten van applicaties, kost het je meer tijd dan ooit.
Flashgeheugen is niet-vluchtig geheugen: het behoudt de data als het apparaat wordt uitgeschakeld. De naam "FLASH" is ontstaan, omdat dit type EEPROM in één keer (in een flits) volledig of gedeeltelijk gewist kan worden, om er vervolgens iets anders in te schrijven.
Nee, dit is niet nodig. Wij raden dit zelfs af, omdat dit zorgt voor een verkorte levensduur van de SSD. Heb je nog vragen?
Een flashgeheugen verschilt van een harde schijf omdat hij werkt met een elektronische drager, in plaats van een magnetische drager.
Wanneer je op zoek bent naar de snelste SSD's, kies dan voor een M.2 NVMe SSD. Deze SSD's halen lees- en schrijfsnelheden tot wel 7.000 megabyte per seconde, waardoor je bestanden in enkele seconden over zet.
Een SSD bewaart bestanden, zoals foto's, video's en programma's. Een RAM module bewaart handelingen en taken. Daarom zit er een groot verschil tussen de opslagcapaciteit van beide onderdelen. Kort gezegd, een RAM bewaart handelingen zolang deze relevant zijn, een SSD bewaart bestanden tot je deze zelf verwijdert.
Terwijl normale HDD's in theorie voor eeuwig meegaan (in werkelijkheid max. 10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is.
De externe harde schijf, externe ssd-schijf en usb-stick zijn wat ons betreft de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke methoden om gegevens op te slaan die je vaak wilt gebruiken en mee wilt nemen.
De levensduur van externe harde schijven wordt geschat tussen 2 tot 10 jaar bij permanent gebruik. Dat is op het eerste gezicht niet lang, maar in die tijd is het niet ongebruikelijk een nieuwe pc aan te schaffen.
SSD's die in computers moeten dienen, gebruiken hoogpresterende componenten. Die worden voor hogere prijzen verkocht dan de onderdelen in USB-sticks en geheugenkaartjes. Bovendien vragen SSD's een complex assemblageproces, zodat alle onderdelen goed kunnen samenwerken.
Er is eigenlijk geen harde grens. Fabrikanten gebruiken de MWI dus maximaal aantal write cycles enkel om zich te conformeren aan de JEDEC-standaard, die zegt dat een consumenten SSD minimaal 12 maanden retentie moet hebben. Als je je SSD nieuw koopt, is je retentie nog veel hoger: tussen 10 en 100 jaar.
Het is moeilijk om in te schatten hoe lang een bepaald medium (zoals de diskette, harde schijf of USB-stick) meegaat. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat zo'n ding 10 jaar mee kan.
Als je films en muziek voornamelijk streamt via bijvoorbeeld Netflix en Spotify en je bestanden opslaat in de cloud dan kom je met een opslag van 120 GB een eind. Ben je van plan veel afbeeldingen, filmpjes en downloads op te slaan op je laptop, dan is een laptop met een opslagcapaciteit van 250GB of 500GB geschikter.
Van de verschillende soorten SSD is SATA SSD het best betaalbaar. Als je dus op een krap budget zit maar wel hoge prestaties zoekt, is SATA SSD de meest geschikte optie. Maar als budget geen probleem is, kan je beter kiezen voor een NVMe.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.