Antwoord: Vooral voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming ideaal. De installatie is eenvoudig en het verbruik zal in kleinere ruimtes beter zijn dan met een watergedragen systeem. Daarbij is de opwarmtijd van uw vloer aanzienlijk korter bij gebruik van elektrische vloerverwarming.
U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsinstallatie die werkt met warm water op met elektriciteit. Een watergedragen installatie is doorgaans duurder, maar het verbruik is zuiniger. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf, maar is minder zuinig.
Het is een bekend nadeel van elektrische verwarming: het hoge energieverbruik. Door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit (inclusief die vervelende taksen …) betaal je makkelijk twee tot drie keer zo veel per jaar! Bovendien krijg je hierdoor een grotere ecologische voetafdruk.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Bij elektrische vloerverwarming wordt door middel van elektriciteit een vloer opgewarmd en daar zitten veel voordelen aan. Het is eenvoudig aan te leggen, uw ruimtes worden gelijkmatig verwarmd, het is veilig en u heeft minder stofverspreiding. Tot slot is het ook nog eens zuinig.
Zuinig: omdat voor vloerverwarming het water niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden, is vloerverwarming zuiniger. De maximale watertemperatuur is dan 40 graden Celsius. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger.
Elektrische vloerverwarming is voornamelijk interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden zoals de badkamer, het toilet, garage en hobbyruimte. Dit type verwarming is makkelijk aan te leggen waardoor de installatiekosten beperkt blijven.
Het is aan te raden om de vloerverwarmingsmatten over het gehele oppervlak aan te brengen. Let er wel op dat u de verwarmingsmatten niet plaatst onder vaste kasten, douchebakken en badkuipen. De warmte kan dan niet worden afgegeven en zal zich op die plekken gaan ophopen.
De garantietermijn die alle fabrikanten voor dit type hanteren is 10 jaar. Voor de elektrische vloerverwarming matten die een teflon bescherming hebben bij de aansluitingen e.d. gaat men zelfs uit van een mogelijke levensduur van meer dan 100 jaar, mits ingebed in een beschermende egaline- of specielaag.
Vloerverwarming is dé verwarming van de toekomst. Vloerverwarming is efficiënt, comfortable, gezonder en duurzamer. Kiezen voor een vloerverwarming betekent dus kiezen voor de volgende voordelen: Meer ruimte, vloerverwarming is onzichtbaar.
Bij vloerverwarming wordt je warmtebehoefte teruggerekend naar het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak. Door betere isolatie is de hoeveelheid warmte die nodig is steeds lager geworden. In veel gevallen ligt dit tussen de 50-70 Watt per vierkante meter (W/m²) en zelfs lager.
Tegenwoordig is de beste elektrische vloerverwarming vaak een prima alternatief op de normale vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleine ruimtes en heeft een minimale opbouw en werkt erg goed met tegels als vloerbedekking omdat de tegels warmte goed geleiden.
De vloerafwerking bepaalt het type vloerverwarming. Bij laminaat, houten vloeren en bij zwevende vloeren is verwarmingsfolie de meest geschikte variant van elektrische vloerverwarming. Bij een tegelvloer daarentegen, zult u gebruik moeten maken van de vloerverwarmingsmatten sets.
Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming in uw badkamer is de ruimte die u bespaart en niet kwijt bent aan radiatoren. Als vloerafwerking van de badkamer heeft u de keuze uit o.a. tegels, vinyl, linoleum, laminaat, en klik pvc. Deze keuze heeft invloed op het type elektrische vloerverwarming in uw badkamer.
Vraag 1: Kan ieder vloerverwarmingssysteem koelen? Dit is helaas niet het geval. Een standaard vloerverwarming is aangesloten op de cv-ketel. Om te koelen is een vloeistoftemperatuur nodig die ligt ónder de omgevingstemperatuur.
In de praktijk geldt als vuistregel een opwarmtijd van 20 à 30 minuten. Een slimme klokthermostaat kan zorgen dat de gewenste vloertemperatuur automatisch is bereikt op het ingestelde tijdstip. Uitschakelen gebeurt vóór de ingestelde tijd, omdat de vloer de warmte nog enige tijd vasthoudt.
Elektrische vloerverwarming kost zo'n 500 euro voor 5 vierkante meter vloer, inclusief montage en materialen. De verbruikskosten van de energie zullen jaarlijks zo'n 25 tot 85 euro zijn.
Onder tegels adviseren wij een vloerverwarming door middel van elektrische vloerverwarmingsmatten. Deze kunnen direct onder de tegelvloer worden gelegd zodat de te verwarmen massa tot een minimum beperkt wordt. De elektrische vloerverwarmingsmatten hebben een vermogen van 150W/m² of 200W/m².
Watergedragen vloerverwarming met zonnepanelen
De warmtepomp of cv-ketel kunnen ook indirect de opgewekte elektriciteit gebruiken. Het warme water dat hierdoor ontstaat, kan rechtstreeks met behulp van een warmtepomp in het watergedragen vloerverwarmingssysteem worden gepompt.
Kun je vloerverwarming met zonnepanelen combineren? Het korte antwoord op deze vraag is ja. Het is zeker mogelijk om indirect de elektriciteit uit zonne-energie te gebruiken voor jouw (elektrische) vloerverwarming.
Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.