Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
De beste koffiemerken zijn verkrijgbaar bij ALDI. Zo zijn de Moreno koffiepads regular als best getest door het Algemeen Dagblad in mei 2020. Deze heerlijke koffie is gemaakt van 100% Arabica-bonen en heeft een volle smaak. Daarnaast hebben verschillende koffievarianten een UTZ-certificaat.
De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden. De smaak wordt bij de hema omschreven als een vol karakter met tonen van karamel, hazelnoot en een vleugje chocolade met een milde nasmaak.
Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van: Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen.
Nog een reden om vaker een portie bonen te eten. Volgens de onderzoeksresultaten van het Canadese Li Ka Shing Knowledge Institute staat een dagelijkse portie van 130 gram bonen, erwten, kikkererwten of linzen gelijk aan een bescheiden gewichtsverlies van 340 gram in zes weken tijd.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen.
Brazilië is het meest koffieproducerende land ter wereld.
Alleen bij Jumbo al het lekkers van La Place. La Place - Smaak is onze signatuur. We zoeken dan ook in verschillende gebieden langs de evenaar, om de allerbeste koffie te vinden. Voor elke smaak zoeken we de perfecte melange van bonenrassen en verwerkingsmethoden.
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt. Deze koffie is gemaakt van 100% arabica bonen uit Brazilië en Colombia.
Als je een echt sterke kop koffie wilt, kan je het beste voor donker gebrande koffiebonen gaan. Deze koffiebonen hebben een krachtige smaak. Voor een cappuccino kan je het beste voor licht gebrande koffiebonen kiezen. Houd je toch van een iets krachtigere smaak, kies dan voor klassiek gebrande koffiebonen.
Uit de door ons uitgevoerde koffiebonen test is gebleken dat de Douwe Egberts Aroma Rood de overduidelijke winnaar is. Deze keuze is gemaakt door afwegingen te maken tussen de prijs- en kwaliteitsverhoudingen en de smaak en geur van de koffie. Hierbij scoorde de Aroma Rood veruit de beste scores.
Uit onze koffiebonen test komen de Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen als de beste koffiebonen uit de test. Deze koffiebonen komen uit Zuid-Amerika waar ze heerlijk langzaam zijn gebrand. Ze hebben een lichtbruine crème laag en bestaan voor 70% uit arabica koffiebonen.
In totaal zijn er dus twee soorten koffiebonen op de markt: de Arabica en Robusta.