Je moet contact hebben met jezelf en met de samenleving, weten wat er speelt. Je moet contact maken met de doelgroep, en met de mensen met wie je samenwerkt. Daarbij gaat het steeds om gedrag en houding. In het sociaal werk ben je namelijk zelf het instrument.
Als sociaal werker Maatschappelijke Ondersteuning maak je de daadwerkelijke vraag of behoefte helder. Je luistert actief naar de persoon en diens netwerk. Je hebt een open houding, bouwt een vertrouwensrelatie op, geeft ruimte en vraagt dóór naar verwachtingen, wensen en mogelijkheden.
Kernwaarden nieuwe beroepscode sociaal werk. Vijf belangrijke kernwaarden voor de nieuwe beroepscode zijn: respect voor menselijke waardigheid en autonomie, betrokkenheid, sociale rechtvaardigheid, deskundigheid, betrouwbaarheid en integriteit.
De mandaten en kerntaken van het sociaal werk beroep omvatten het bevorderen van sociale verandering, sociale ontwikkeling, sociale cohesie en empowerment en bevrijding van mensen.
Sociaal werkers richten zich op de mogelijkheden en krachten van individuen en gemeenschappen en bevorderen hun empowerment. Sociaal werkers staan voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in relatie met individuen en de gemeenschap. Sociaal werkers staan op tegen discriminatie en erkennen diversiteit.
Empowerment is een proces van versterking waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving en dit via het verwerven van controle, het aanscherpen van kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie.
Je neemt kennis van specifieke behoeften, kansen, risico's en belangen. Je zoekt de bewoner, deelnemer, cliënt of groep op in de eigen sociale context. Je signaleert maatschappelijke en sociale vraagstukken. Je zoekt samenwerking bij andere beroepskrachten en partnerorganisaties.
Als jeugdhulpverlener zorg je voor een snelle hulpverlening en begeleid je jongeren en hun omgeving bij complexe problemen en opvoedvraagstukken. Ook geef je adviezen aan ouders en mensen rondom het gezin hoe ze de situatie kunnen verbeteren.
Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.
Goede communicatie zorgt ervoor dat de cliënt zich gehoord en begrepen voelt. Het stelt gerust of motiveert tot bepaald gedrag. Door goed te communiceren begrijp je de cliënt beter en kun je je handelen daar op afstemmen. Familieleden en andere naasten spelen een steeds grotere rol.
Het belangrijkste verschil tussen SPH en social work is dus dat je als sociaalpedagogische hulpverlener vaak groepen ondersteunt. Een maatschappelijk werker richt zich juist op één cliënt. Ook de patiënten zijn vaak anders. SPH'ers ondersteunen bijvoorbeeld mensen met ziektes, psychische problemen en handicaps.
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
Wat is sociale hulpverlening? Sociale hulpverlening, ook wel sociaal werk genoemd, is een onderdeel van de zorg dat gaat om het helpen van mensen die moeite hebben met het meedraaien in de maatschappij. Samen met andere professionals en vrijwilligers zorg je ervoor dat deze mensen een sterke sociale basis ontwikkelen.
Is jouw studie moeilijk? Mijn studie is niet overdreven moeilijk, wel is het zo dat je maar ongeveer 10 uur per week les hebt en dat je daarnaast veel zelfstandig of in werkgroepen moet doen, ongeveer 20 uur per week. Officieel ben je per HBO-opleiding 40 uur per week bezig; les en huiswerk.
Je werkt met mensen die jouw hulp nodig hebben. Denk aan kinderen met gedragsproblemen, mensen met psychische problemen, gedetineerden, daklozen of mensen met schulden. Je kunt werken op heel veel verschillende plekken zoals een buurt-, jongeren- of opvangcentrum, wijkteam, bij een gemeente of een welzijnsorganisatie.
De branche verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) is onderverdeeld in de subbranches verpleging en verzorging (VV) en thuiszorg (TZ). De branche sociaal werk is onderverdeeld in de subbranches maatschappelijke opvang met overnachting, welzijn breed, maatschappelijk werk en sociaal werk overig.
De komende tien jaar gaat de vraag naar sociaal werkers waarschijnlijk toenemen. De verwachting is dat we van rond de 54.000 naar 55.500 arbeidsplaatsen gaan en er een tekort ontstaat aan zo'n 2.800 sociaal werkers. Hoe zal het sociaal domein zich ondertussen ontwikkelen? Naar wat voor sociaal werkers is er vraag?
Als Sociaal Werker in de zorg maak jij het verschil voor jouw cliënten en collega's op de werkvloer. Je leert te denken vanuit mogelijkheden in plaats van ziekte en/of beperking. Naast de zorg voor je cliënt, betrek je het netwerk en collega's er ook bij. Je hebt daarin een coördinerende rol.
Een maatschappelijk werker luistert en geeft praktische hulp bij psychosociale problemen. Doel is dat u weer grip krijgt op uw leven en weer zelf verder kunt. De maatschappelijk werker wordt ook wel sociaal werker genoemd.