Een belangrijk onderdeel van keukenhygiëne is het regelmatig buiten zetten van vuilnis. Etensresten en vuile verpakkingen zijn een voedingsbodem voor bacteriën, dus zorg voor een schone vuilnisbak. Zo voorkom je ook vervelende geurtjes in de keuken.
Persoonlijke hygiëne is een voorwaarde om voedselveilig te werken. Het is een belangrijk punt voor veilig eet-en drinkwaar. In een horecabedrijf is goede persoonlijke hygiëne van alle personeelsleden vereist. Een goede persoonlijke hygiëne voorkomt dat vuil en bacteriën in het eten en drinken terechtkomen.
Persoonlijke hygiëne in de keuken
De grootste veroorzaker van het verspreiden van infecties, zijn uw handen. Een slechte handhygiëne kan dus resulteren in het overbrengen van ziektes of het besmetten van voedingsmiddelen. Voorkom dit door regelmatig - en op de juiste manier - uw handen te wassen.
Persoonlijke hygiëne is de verzorging van je lichaam. Een goede persoonlijke hygiëne en hiermee bedoelen wij je eigen lichaamshygiëne en handhygiëne, is een erg belangrijk onderdeel bij het voorkomen van ziektes en infecties.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Leeg afvalbakken minstens één keer per dag en zorg voor een schone afvalbak.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Goede start van de dag: Sieraden
Neem in je HACCP- beleid op welke sieraden wel en niet gedragen mogen worden en voor wie dit geldt. Bedenk wel: sieraden zitten vol met bacteriën en hoe meer sieraden, hoe groter de kans op besmetting!
Draag lang haar opgestoken of bijeengebonden. Zorg voor een kortgeknipte baard/snor die niet in contact kan komen met (de omgeving van) de patiënt of zijn kleding. Verwijder een sieraad in een piercing wanneer dit hinderlijk is bij de verzorging/behandeling van de patiënt.
Een kritisch controlepunt (CCP) is een stap die gecontroleerd kan worden en waarvan de beheersing of controle essentieel is om een gevaar met betrekking tot de voedselveiligheid te voorkomen, elimineren of reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Voor een CCP is een specifieke beheersmaatregel nodig.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem wat onder de Europese wetgeving valt. Organisaties die werken met voedsel voorkomen hiermee dat de veiligheid van het eten en drinken in gevaar komt.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Om bijvoorbeeld ziekteverwekkers in bloedvlekken of om het coronavirus die zich in de hoestdruppels bevinden, weg te krijgen moet u na het schoonmaken óók desinfecteren.
Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet. Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag. Volgens de internationale standaard moeten de handen in ieder geval na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd gewassen worden.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Papieren handdoekjes: waarschijnlijk de meest hygiënische manier om uw handen te drogen. Papieren handdoekjes zijn naar alle waarschijnlijkheid de meest hygiënische manier om uw handen te drogen. Het is wel zaak dat u uw handen ook daadwerkelijk vijftien volle seconden droogt.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.