Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid maakt het dus weinig uit.
Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je cholesterol. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat de opname van koolhydraten mogelijk vertraagt wordt en tegelijkertijd een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Onze hersluitbare kruidenmixen hebben een sterke smaak en zijn perfect om te gebruiken in jouw keuken! Allemaal komen ze in een voordeelverpakking, waardoor je er super lang mee kan doen. De naam zegt het al: de 'Kan op alles – Mix' kan op alles! Deze kruidenmix is zo lekker dat je het straks overal overheen strooit.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper. Sperziebonen: bonenkruid en nootmuskaat, peterselie, selderij. Spinazie: basilicum en knoflook, dille, nootmuskaat, zwarte peper. Sla: bieslook en dragon, kervel, knoflook, peterselie, tijm.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
berkenblad, duizendblad, brandnetelblad, guldenroede, heermoes, jeneverbessen.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Thaise basilicum? Wie last heeft van een slechte bloedsomloop, kan gebaat zijn met Thaise basilicum in z'n maaltijden of thee. Ook zijn de antioxidanten goed voor je immuunsysteem.
Lavas is een veelzijdige smaakmaker. De verse bladeren verfijnen soepen, sauzen of salades. Het maggikruid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond (plantaardig) dieet, omdat door de intense kruidenkracht je veel minder of zelfs helemaal geen zout hoeft te gebruiken om het gerecht op smaak te brengen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Kun je basilicum rauw eten? Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.