Babi ketjap is een populair Indonesisch gerecht dat bestaat uit stukken varkensvlees die langzaam gekookt worden in een rijke saus op basis van ketjap manis, een Indonesische sojasaus die dikker en zoeter is dan de meeste andere sojasauzen.
Babi Pangang is een gerecht dat bestaat uit geroosterd varkensvlees dat wordt geserveerd met een zoetzure saus op basis van tomatenpuree. De saus is rood van kleur en heeft een zoetzure smaak. Babi Ketjap is een gerecht van varkensvlees dat wordt gestoofd in een saus van ketjap, knoflook, gember en ui.
Ze geven elk gerecht een bijzonder, eigen karakter. Babi Ketjap is heerlijk comfort food met varkensvlees en een stroperige saus van ketjap, zoet en pittig tegelijk. Samen met de bijzondere Boemboe zet u gemakkelijk een smakelijk gerecht op tafel.
Een overheerlijk gerecht uit de Chinese-Indische keuken bereid in een wokpan. Babi ketjap is zoet en mals en wordt geserveerd met witte rijst en sperziebonen met peterselie.
Babi ketjap is geen heel pittig gerecht, eerder zoetig. Houd je van een beetje pit, voel je dan vrij om te experimenteren en voeg wat sambal oelek toe. Je kunt ook het zaad in de chilipeper laten, dat zal het vlees ook wat pittiger maken.
Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahé en de knoflook. Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees 3-4 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met peper en zout.
Ketjap Manis 30% minder suiker. 30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra, de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Ben jij dol op Indische babi of ajam ketjap? Dan moet je ook deze groenten ketjap eens proberen. Goed gevuld met Chinese kool, wortel, champignons en peulen een heerlijk groentegerecht. Lekker om te serveren met gekookte rijst, of nasi of bami goreng.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Bak het vlees knapperig in een wok met ruim olie. Zorg dat de olie goed heet is, anders bakt het vlees niet knapperig. In plaats van frituren kunt u het vlees ook onder de grill zetten. Bevochtig het vlees regelmatig met het vleessap uit de pan.
Over mihoen met groenten en babi ketjap
Mihoen met groenten en babi ketjap is vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
achtergrondinfoAjam smoor is een Indisch gerecht waarin kip wordt gestoofd in een donkere saus van onder andere ketjap, nootmuskaat, kruidnagel, gember en peper. Ajam betekent kip en smoor betekent gesmoord/gestoofd.
De meeste mensen kennen voornamelijk de zoete variant, ketjap manis. Deze sojasaus is vooral erg zoet, al proef je ook wat umami. De saus is wat dikker dan je gewend bent van sojasaus en doet wat stroperig aan.
Voor babi ketjap gebruik je varkensvlees. Je kunt kiezen voor hamlappen, maar ook voor speklapjes, schouderkarbonade of varkenshaas. Welk vlees je gebruikt voor babi ketjap is dus aan jou. Er is veel mogelijk, maar het gerecht wordt altijd gemaakt van varkensvlees.
Weinigen weten maar dat babi pangang eigenlijk Indonesisch is. Babi is het Indonesische woord voor varken. Panggang (met dubbel g) betekent geroosterd. Oorspronkelijk hebben Chinezen het in de 13e en 14e eeuw meegenomen naar Indonesië.
Babi is het Indonesisch/Maleisische woord voor varken en pangang (soms ook geschreven als panggang) betekent geroosterd. Babi pangang betekent dus letterlijk geroosterd varkensvlees.
Dat de Ketjap Asin uit het assortiment is gehaald omdat er te weinig vraag naar is. De Conimex Ketjap Asin is verreweg de beste Ketjap Asin op de markt en is onmisbaar uit veel keukens en huishoudens.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Heb je per ongeluk geen ketjap in huis, dan kun je één deel sojasaus mengen met één deel suiker of melasse. Wil je extra veel smaak? Dan kun je ook nog gember of bijvoorbeeld steranijs toevoegen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar in geval van nood kom je er goed mee weg.
Zowel ketjap als sojasaus zijn sauzen gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Eigenlijk is het dus allebei sojasaus, maar het grote verschil zit 'm in de herkomst: ketjap komt uit Indonesië en sojasaus kan uit verschillende landen zoals China of Japan komen.
In het voornamelijk islamitische Indonesië vind je bijna geen gerecht met varkensvlees, behalve in het hindoeïstische Bali. En hier pakken ze het ook gelijk groots aan met Babi Guling.
De naam tjap tjoy betekent gemengde groenten dus wanneer je zelf nog wat toevoegt doe je niets raars. Het is, zoals je waarschijnlijk wel weet een echt Kantonees Chinees gerecht waarbij de groenten worden gewokt en daarna in een saus gaar gekookt. De saus wordt gemaakt van oestersaus, sojasaus en bouillon.
De lékkerste ketjap met maar liefst 30% minder suiker*. De helft van de suiker is vervangen door stevia, dat gewonnen wordt uit de blaadjes van de Steviaplant, ook wel honingkruid genoemd. Natuurlijk zoet dus! Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra; de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Teriyaki-saus bestaat meestal uit een mengelmoes van sojasaus, mirin, sake en suiker. Vaak wordt er ook nog knoflook of gember aan toegevoegd voor een extra smaakdimensie. De combinatie tussen het vlees, vis of groenten met de saus, zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig.
Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.