Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
In de Ayurveda alles draait om uitersten en om tegenstellingen. Deze vind je terug in de natuur, in je lichaam en in je voeding. Voor het optimale evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn is het van belang om deze elementen, energieën en kwaliteiten te balanceren.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
Volgens de Ayurveda is een volledige vertering en opname van voedsel belangrijk voor een goede spijsvertering. Ayurvedische voeding zorgt voor een gezonde spijsvertering en vermindert of voorkomt mentale en fysieke gezondheidsklachten.
Ayurvedische kruiden helpen het lichaam te ontgiften en hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast kunnen ze de spijsvertering bevorderen, mentale helderheid vergroten en zenuwen kalmeren. Ayurvedische kruiden worden zowel gebruikt voor het behandelen van klachten als het voorkomen van gezondheidsproblemen.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
De Vata is een onregelmatige eter, de slaap is licht en onderbroken en zij hebben een hekel aan koud weer. Ook reizen zij graag en hebben verafschuwen niets doen. Lichamelijke signalen dat een Vata-persoon uit balans is zijn bijvoorbeeld koude handen en voeten, een ruwe en droge huid, krampen en trillen of beven.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
Bij Superfoodsonline kun je ook ayurvedische kruiden kopen. Ayurveda betekent letterlijk 'de wetenschap of kunst van het leven'. Ayus is een Sanskriet term voor 'leven' en Veda staat voor 'wetenschap' of 'kunst'.
Ayurvedische voeding voor een Pitta-type
Eet je grootste maaltijd tussen de middag en zorg voor een stevig ontbijt. Wat je dan kunt eten? Denk aan groene groenten zoals broccoli, asperges, courgettes en spinazie. De beste fruitsoorten voor een Pitta zijn onder andere mango, peer en ananas.
Vata balancerende voeding:
Als je een vata persoon ben geef dan de voorkeur voor de zoete, zoute en zure smaken. – Eet warme, stevige, maaltijden zoals soepen, stoofschotels, stoofschotels, havermout en pap. – Gebruik voldoende gezonde oliën in elke maaltijd. De beste vata-opties zijn sesamolie, amandelolie en ghee.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat wereldwijd meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Ayus betekent “leven” en Veda betekent “kennis”. Ayurveda is dus in de ruimste betekenis van het woord 'kennis over het leven'.
Het blijkt geen fabel maar wel degelijk een feit te zijn: door hete thee te drinken, wordt je lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd door de hitte van thee. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur - je thermostaat - te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. En dat is ook je doel.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur. De Kapha dosha wordt als het structuurprincipe aangeduid en wordt gevormd door de elementen aarde en water.