Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Grootte huishouden
1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg. 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg. 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram. Kleine wasjes: 7 kilogram.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen. Een korte broek weegt aanzienlijk minder: ongeveer 200 - 300 gram.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM). Handdoek Maui daarentegen weegt 600 gram per vierkante meter en voelt daardoor veel dikker aan en gaat veel langer mee.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Een huishouden van 1 tot 2 personen kan prima vooruit met een wasmachine met 7 kilo vulgewicht. Heb je 1 of 2 kinderen, ga dan kun je beter een wasmachine kopen met een capaciteit van minimaal 8 kilo. Een machine voor 9 kilo of meer deinst niet terug voor de hoeveelheid was van een gezin groter dan 4 personen.
Vaak staat er dat je het dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Als je wasmachine maar groot genoeg is: je dekbed moet wel vrij rond kunnen draaien. Is je wasmachine te klein, dan kun je het dekbed ook in de badkuip – of iets anders groots – wassen.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Voorbeeld: Bestaat jouw huishouden uit twee personen? Ga dan voor zes handdoeken, zes badlakens, zes gastendoekjes en zes washandjes.
Maar hier geldt hetzelfde: na twee jaar verban je die handdoeken best richting vuilnisbak en schaf je nieuwe aan. Als je verschillende sets hebt en regelmatig wisselt kan je ze uiteraard wel wat langer houden.
De vieze lakens stop je in de wasmachine. Je kunt ze een beetje opvouwen zodat ze minder kreuken en de lakens niet allemaal verstrikt raken in elkaar. Daarnaast passen ze makkelijker in de wasmachine. Giet 35ml vloeibaar wasmiddel in een doseerbol en voeg dit toe aan de lakens in de wasmachine.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Stop nooit meer dan vier spijkerbroeken in de wasmachine. Door het wassen van de jeans neemt het gewicht van de broek toe en is deze al snel te zwaar voor de wasmachine.
Mag ik op de weegschaal staan met kleding aan? Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!
Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden.
Deurtje dicht..
Maar wanneer je klaar bent met wassen moet je dit dus echt niet doen. Er blijft namelijk vocht achter in de wasmachine na het wassen, en dat maakt de wasmachine een broedplek voor bacteriën. Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen.
Een was op 40 graden kost overigens 20 eurocent. Wow, letten op de kleintjes levert je dus wel degelijk wat op!" Wil je toch een was draaien op 40 of 60 graden, gebruik dan de eco-stand. Dat is beter voor het klimaat én je portemonnee.