Delen door nul is bij het gewone rekenen als bewerking niet toegestaan. Het gaat om een deling waarbij de deler het getal nul is. Er kan met gewoon rekenen geen zinnige betekenis worden gegeven aan het resultaat van delen door nul.
Het getal 0 heeft een aantal unieke eigenschappen: vermenigvuldigen met nul geeft altijd nul; delen door nul is niet toegestaan en ook allerlei andere rekenkundige bewerkingen zijn niet gedefinieerd voor het getal 0.
Je kunt een getal niet delen door 0.
Voor elk cijfer dat de deler (0,2) achter de komma heeft, schuift de komma in de uitkomst een plaats naar naar rechts. In het getal 12 staat geen komma, maar 12 is hetzelfde als 12,0 en daarin staat wel een komma. Als je die een plaats naar rechts schuift, staat er 120.
Delen is omgekeerd vermenigvuldigen. Hoe veel keer moet je nul vermenigvuldigen om tot een waarde anders dan nul te komen? Het antwoord is dat dit niet mogelijk is, er is geen geldige manier om nul te vermenigvuldigen om tot een niet-nul te komen. En daarmee is het omgekeerde, delen, ook niet mogelijk.
Delen door nul is flauwekul
Bij een deelsom kan je kind gevraagd worden om een getal door 0 te delen, zoals 8 : 0 of 25 : 0. Voor het oplossen van deze som kan je kind het ezelsbruggetje delen door nul is flauwekul' gebruiken. Dit betekent niets anders dan dat delen door 0 niet mogelijk is.
Het domein is dus [4,→⟩. Delen door 0 kan ook niet in de wiskunde. Bij de formule f(x) = 6 / x-3 geldt dus dat x geen 3 mag zijn we noteren dat als ℝ{3}.
Het tegengestelde van 0 blijft gewoon 0 want -0 = 0!
7x7 Mannenvoetbal (18+ / 35+ / 45+)
Als je 1/2 door 3 wil delen, zul je eerst moeten zorgen dat de teller door 3 te delen is. Dat doe je door de teller met 3 te vermenigvuldigen, maar bij breuken geldt: wat je boven doet, moet je ook onder doen. Je krijgt in dit geval dus 3/6 als uitkomst. Dit moet je nu door 3 delen.
x=0 , conclusie 0=0, we zien, nu kan x elk getal zijn, dus 0/0 is elk getal. Maar van elk (reëel) getal wordt de eis gesteld dat deze precies één punt op de getallenlijn voorstelt, maw 0/0 is geen getal. (ook wordt wel gezegd: 0/0 is onbepaald.) De conclusie uit 1 en 2 is nu duidelijk: de breuk a/0 bestaat niet.
Maar waarom is 0 dan zo belangrijk in de wiskunde, in de ICT, etc? Het getal 0: het is zowel wel/niet positief als negatief, je kan er niet door delen, vermenigvuldigen met 0 levert ook niets op. Eigenlijk is het dus een zinloos getal.
Rationale getallen zijn alle getallen die te schrijven zijn als een breuk. De teller en de noemer zijn gehele getallen. De noemer kan nooit 0 zijn.
Een getal is deelbaar door een ander getal als er géén rest overblijft. Een getal is deelbaar door 2 als dat getal even is. Dit zijn getallen die eindigen op een: 0, 2, 4, 6 of 8.
Het cijfer 0 (nul) duidt niet alleen, op zichzelf staande, het getal 0 aan, maar heeft bovendien een speciale betekenis in positiestelsels, dat wil zeggen systemen voor het schrijven van getallen waarbij de positie van een cijfer mede bepalend is voor de waarde ervan.
De oude Grieken geloofden dat het bestaan begon met 1, en dat iets minder dan 1 onmogelijk was om te schrijven omdat het niet bestond. Dus de oude Grieken hadden geen schrijfsysteem waarin de nul voorkwam. De Babyloniërs begonnen de nul te gebruiken om de leegte tussen de getallen te onderscheiden.
Wat houdt dit 35+ voetbal in? Eén keer in de maand op vrijdagavond nemen teams, bestaande uit zeven spelers die minimaal 35 jaar oud zijn (geen dispensatie) het op een half veld tegen elkaar op. De competitie loopt van februari t/m mei 2023.
De 4x7 wordt omgeschreven als de klassieke Luikse wafel, die u overal in het straatbeeld terugvindt. De wafels zijn ovaal van vorm en een stuk groter dan de 4x5 en de 4x6. Deze suikerwafels, zoals we ze ook wel noemen, worden perfect bereid in een 4x7 wafelijzer.
Wat is de tafel van 17? Bij de tafel van 17 vermenigvuldig je een getal, meestal de getallen 1 tot en met 10, met het getal 17. Het is dus een herhaalde optelling van het getal 17. Hoe vaak je 17 moet optellen wordt bepaald door de vermenigvuldiger, het eerste getal in de vermenigvuldiging.
Elk stukje van 0,1 is een tiende en staan op de eerste plek achter de komma. Een tiende kun je ook weer in tien stukjes verdelen. Elk stukje van 0,01 is een honderdste en staan op de tweede plek achter de komma. Een honderdste zoals dat van 0,01 naar 0,02 kun je ook weer in 10 stukjes verdelen.
Het tegengestelde van een getal is dat getal waarmee je het eerste moet optellen om op 0 uit te komen. - met welk getal x kan ik 0 optellen om 0 uit te komen. Hier is er wel een antwoord: 0+0=0. Dus: 0 is het 'tegengestelde' van 0.
Een nul komt een acht tegen. De nul zegt: "Amai, gij hebt een mooie ceintuur aan!"
De helft van 360 is 180.
Een bijkomend aspect van gelijknamig maken is ook dat soms verschillende breuken dezelfde waarde hebben: 2/3 = 8/12. Omgekeerd betekent dit dat je soms breuken met grote getallen kun "vereenvoudigen": 8/12 = 4/6 = 2/3.
Natuurlijke getallen zijn de getallen 0,1,2,3,4,...We spreken dus over alle positieve gehele getallen en het getal nul. De verzameling van natuurlijke getallen wordt aangeduid met het symbool N.