Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Een dubbelpolige schakelaar, ook wel tweepolige schakelaar genoemd is een schakelaar met vier aansluitklemmen. Een dubbelpolige schakelaar schakelt een stroomkring in of uit waarbij de fasedraad en nuldraad tegelijkertijd worden onderbroken.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Een tweepolige schakelaar plaatsen
Sluit de blauwe draad van de toevoerkabel op L2 aan en de bruine of zwarte toevoerdraad op L1. De blauwe draad naar de lamp sluit je aan op 2 en de bruine of zwarte draad naar de lamp sluit je aan op 1.
De verplichting voor een dubbelpolige schakelaar in de badkamer is sinds enkele jaren echter ook bij indienststellings-of gelijkvormigheidsonderzoek niet meer verplicht. Deze verplichting bestond inderdaad aanvankelijk wel.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Deze toepassing komt niet veel voor in de elektrotechniek maar in principe is dit perfect mogelijk. Bij het gebruik van een dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.
Een andere veel gebruikte meerpolige schakelaar is de driepolige schakelaar (voor 3-fasenstroom) enz. Is een wisselschakelaar die tweepolig is uitgevoerd, en waarbij dus beide toevoerdraden gelijktijdig kunnen worden onderbroken. Een eenfunctieschakelaar wordt gebruikt door personen met een lichamelijke handicap.
Een dubbele wisselschakelaar, ook wel wissel wisselschakelaar genoemd, bestaat uit twee wisselschakelaars in één behuizing. De schakelaar heeft zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen.
Bij lichtschakelingen wordt met behulp van een enkelpolige schakelaar een lamp of lampengroep enkelpolig in- en uitgeschakeld. De schakelaar onderbreekt enkel de bruine fasedraad, vanaf de schakelaar loopt de iets dunnere zwarte schakeldraad verder naar de lamp. De blauwe nuldraad is rechtstreeks met de lamp verbonden.
Een enkelpolige schakelaar aansluiten
Dan moet u kiezen voor een enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft slechts twee aansluitingspunten. In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen.
De wisselschakelaar heeft drie aansluitingen, waarbij de bruine draad op de vaak met de letter L of P gemerkte aansluiting komt. In plaats van een letter kan ook een bruine of rode kleur als markering gebruikt zijn.
Er bestaan namelijk 2 polige en 4 polige hoofschakelaars. Een 2 polige hoofdschakelaar wordt gebruikt voor een 1 fase groepenkast en een 4 polige hoofdschakelaar wordt gebruikt voor een 3 fase groepenkast. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom wordt een 1 fase of een 3 fase groepenkast gebruikt.
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Fasedraad
De toekomende bruine draad is de 'fasedraad'. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)?
Met een serieschakelaar kunnen twee lampen of twee lampgroepen in een huis, bijvoorbeeld in de woonkamer, vanuit dezelfde plek worden in- of uitgeschakeld. Wilt u een wisselschakeling (hiermee kunt u de lamp op een plek aan en op een andere uit zetten) creëren? Hiervoor heeft u twee wisselschakelaars nodig.
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop terwijl een wisselschakelaar drie aansluitklemmen en één schakelknop heeft. Door gebruik te maken van twee aansluitklemmen van een wisselschakelaar, kan een wisselschakelaar ook als enkelpolige schakelaar gebruikt worden.
De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat. Vervolgens zijn er nog twee zwarte draden over die naar de tweede schakelaar gaan. Deze sluit je aan op de schroeven 1 en 1'. Bij de tweede schakelaar verbind jij opnieuw de twee blauwe draden.
Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig. U opent de lasklemmen door de oranje klepjes omhoog te duwen. Vervolgens neemt u de gestripte snoeren en haalt u de blauwe en bruine kabels uit elkaar.
Wipschakelaar - EL216001 | 0 = uit, 1 = aan.
Het COM-contact is met name bij lichtschakelaars gewoonlijk gemarkeerd door: een afwijkende kleur van de aansluitklem. de letter P (van Parent), of L (van Live)
Stap 3: Sluit op de achterkant van de wisselschakelaar de fasedraad (alle kleuren behalve blauw of groengeel) aan op de L. Dit is de draad die zorgt voor de toevoer van stroom naar je schakelaar.
2p heeft op beide polen een beveiliging en word gebruikt bij installaties waarbij de nul niet gelijk is of hoeft te zijn aan aardpotentiaal zoals bij 3x230v netten. 1p+n beveiligt alleen de fase en schakelt de nul mee.