In de gangbare vleeskuikenhouderij leven de kippen gemiddeld met 18 dieren per m2. Onder Beter Leven 1 ster zijn dat maximaal 12 dieren per m2.
Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben, net als bij 2 sterren, een grote overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment.
3 sterren. Er is de meeste aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten. De stal is zo ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.
Het is het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De sterren geven aan hoe de dieren die je melk, eieren of vlees hebben geproduceerd hebben geleefd. Hoe meer sterren, hoe beter het dierenwelzijn.
Hoewel biologisch vlees en vlees met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren dus niet hetzelfde is, is biologisch wel het hoogst haalbare in Nederland voor wat betreft dierenwelzijn en sluit de Dierenbescherming hier daarom wel op aan.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Het Beter Leven-keurmerk met 1 ster staat op producten die wat verder gaan dan gangbare vleesproducten op het gebied van duurzaamheid. Beter Leven 2 sterren staat op producten die nog meer aandacht aan dierenwelzijn besteden, maar nog niet zo ver gaan als biologische producten.
In een uitzending van Zembla deze week blijkt dat een groep wetenschappers al in 2007 een bijzondere ontdekking deed. Namelijk dat er aanwijzingen zijn dat kippen die biologisch voer krijgen, gezonder zijn dan kippen die gangbaar voer krijgen.
De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop. Het voer bestaat voor 75% uit granen. De kippen hebben een slachtleeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
Biodieren worden goed verzorgd: ze eten biologisch voeder en krijgen voldoende ruimte binnen in de stal én buiten. Zo kunnen ze rustig hun natuurlijke gedrag vertonen: pikken, wroeten, eten, en rustig met hun soortgenoten omgaan.
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
Biologisch vlees
Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Plofkip/gangbare kip: Groeit ca. 60 gram per dag; 20 kippen per m2; geen daglicht in de stal.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Sinds 2016 zijn alle grote supermarktketens afgestapt van de plofkip. De kip die nu ter vervanging in het schap ligt, heeft een gezondere groei en is daarom geen plofkip. Maar de omstandigheden waarin deze kip leeft, verschilt niet veel met die van een plofkip. De welzijnseisen lopen per supermarkt uiteen.
Uiteraard verkoopt Jumbo ook biologisch varkensvlees, met het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Meer weten over het Beter Leven keurmerk?
Ter illustratie zijn de belangrijkste eisen voor scharrel met uitloop: Kippen hebben een uitloop naar buiten van tenminste 1 m2 per kip. De stallen hebben daglicht. Per m² mogen in de stal maximaal 13 kippen worden gehouden.
De vleeskip. Oftewel: het vleeskuiken, aangezien het dier slechts zes weken leeft.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Meeste keuze in biologisch
Kook met de biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Deze producten worden verbouwd volgens de richtlijn van het Europees Biologisch keurmerk. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.