Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken. Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.
Maar wat is nou het beste alternatief om deze rode pepervlokken te vervangen? Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chilipeper. Maar let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
Paprikapoeder niet hetzelfde is als chilipoeder
Ze lijken een beetje op grote chilipepers, maar zijn daarom niet altijd pikant. De paprikapepers worden gedroogd in de zon en daarna vermalen. Chilipoeder daarentegen wordt gemaakt van kleine chili's.
Cayennepeper is tevens een onmisbaar ingrediënt voor curry. De kleur en de smaak van paprikapoeder hangt af van de onderdelen van de gebruikte paprika: of alleen het vruchtvlees, of ook de stengel, zaadlijsten en zaden mee vermalen zijn. Vooral de zaden maken het paprikapoeder scherper van smaak.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Bekende chilipepers
Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Hoe smaakt het eigenlijk? De smaak van Chilipoeder of gemalen chillies is natuurlijk scherp en pittig. Daarnaast geven deze pepertjes ook een fris-zure smaak, die eigenlijk alleen pepers kunnen geven. Dit komt door het stofje capsaïcine wat vrijkomt uit de pepers.
Gedroogde chilivlokken zijn het ideale ingrediënt om wat meer diepte toe te voegen aan een gerecht. Koop kleine gedroogde chili's en stop ze in pepermolentje, zodat je altijd overal wat gedroogde chili overheen kunt doen. Superlekker in pastasauzen of in een mac & cheese.
Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Gedroogde chilipepers zijn chilipepers gedroogd in de zon. Niks meer, niks minder (hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is). Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen, maar daarover morgen meer in de post over chilipepers.
Gedroogde chilivlokken hebben een sterke en pittige smaak
Doordat de rode chilipepers gedroogd zijn, hebben ze meer smaak dan verse Spaanse pepers. Hierdoor kun je ze in allerlei verschillende gerechten gebruiken.
De meest bekende sambal is toch wel oelek. Oelek is de stamper die wordt gebruikt om in de vijzel pepers fijn te maken. Sambal oelek is de basisvariant waarin alleen maar pepers en zout zitten en soms wat azijn om de boel te conserveren. Oelek wordt niet gebakken en is daardoor erg pittig.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
Adjuma is echter gedrongener van vorm en net even iets minder scherp. Madame Jeanette wordt als een van de allerheetste pepers beschouwd. Adjuma heeft een “gemeen” soort hitte: het duurt een seconde of langer om door te breken in je mond.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken.
Er zijn naast deze talloze soorten ook nog vele varianten verkrijgbaar die bijvoorbeeld een mix bezitten van de milde en pittige soorten,of waaraan peper is toegevoegd. Als het paprikapoeder te heet wordt verhit,bijvoorbeeld door het meebakken,verbranden de suikers in het poeder en kan het bitter gaan smaken.
Het is wel pikant maar niet brandend heet. Het zorgt ook voor een mooie kleur aan je gerecht. Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika.
Pepers zijn veel kleiner dan paprika's en langwerpig. Hoe kleiner en puntiger de vorm en hoe dunner het schilletje, hoe heter de peper. De bekendste pepersoorten zijn rode en groene pepers. Kleiner en met een scherpe smaak is de cayennepeper.