Plantaardige olie of canola-olie zijn waarschijnlijk de beste keuzes. Iets als olijfolie heeft een veel sterkere smaak, en dat zul je in je chocolade proeven. Ook moet je echt proberen een recept te vinden dat gewichten gebruikt.
Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter. En dit geldt andersom ook. Heb je geen cacaoboter in huis en wil je wél snel aan de bak, gebruik dan kokosolie of roomboter.
Sheaboter , dat veel wordt gebruikt in cosmetica, is ook een bruikbaar culinair alternatief voor cacaoboter, vooral bij het maken van chocolade en desserts. Het heeft een vergelijkbare textuur en smeltpunt. Sheaboter wordt het beste gebruikt in recepten waarvan de licht nootachtige smaak het algehele smaakprofiel aanvult.
Kokosnootolie kan worden gebruikt als vervanging voor cacaoboter in veganistische of zuivelvrije recepten . Kokosnootolie heeft een lager smeltpunt dan cacaoboter, dus chocolade gemaakt met kokosolie kan zachter zijn bij kamertemperatuur. Als u echter van de smaak van kokos houdt, zult u misschien ook de smaak waarderen die het aan uw chocolade toevoegt.
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Nadat cacaovruchten zijn geoogst, worden de bonen erin gefermenteerd, gedroogd en geroosterd. Die geroosterde bonen worden vervolgens gemalen. Het maalproces zorgt ervoor dat de cacaoboter wordt gescheiden van de cacaomassa (die vaak verdergaat als cacaopoeder).
Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.
Kokosboter is gedroogde kokosnoot die in een blender wordt gemalen tot het vloeibaar is - net zoals je zou doen bij het maken van notenboter, maar dan met kokosnoot. Cacaoboter is (definitie met dank aan Wikipedia), "Een vette substantie die wordt verkregen uit cacaobonen en die in het bijzonder wordt gebruikt.
Kokosolie
Het is een veelzijdige botervervanger en kun je zelfs 1 op 1 vervangen. Let wel op: de structuur van de baksels kunnen wel veranderen. Zo kunnen koekjes knapperiger worden en kunnen taarten wat kruimeliger zijn. Cakes, brood en muffins blijven daarentegen relatief onveranderd.
Kokosnootolie en cacaoboter zijn rijk aan vetzuren die de huid gehydrateerd en gehydrateerd houden. Ze kunnen voor alles worden gebruikt, van je huid tot je haar. Het meest voor de hand liggende verschil tussen cacaoboter en kokosolie is de hittebestendigheid.Terwijl kokosolie stabieler is, is cacaoboter minder stabiel .
Kokosolie heeft vergelijkbare vetzuren als cacaoboter, waardoor het een betrouwbaar alternatief is. In tegenstelling tot cacaoboter is kokosolie vloeibaar, zelfs als het gekoeld is.
Er zit geen boter of zuivel in cacaoboter, en het is ook niet bepaald boterachtig van smaak. Cacaoboter is technisch gezien een olie . Traditioneel worden gepelde Theobroma cacaobonen bij het maken van chocolade vermalen tot cacaonibs, en vervolgens geperst en gemalen met zeer hoge druk.
Het verschil zit hem in de ingrediënten. Pure chocolade wordt namelijk gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker.Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Zowel het cacaopercentage als het cacaoboterpercentage moet 25% of meer zijn.
Cacaoboter-equivalenten (CBE's) worden gegenereerd door het mengen van verschillende plantaardige vetten (palmolie, palmpitolie, kokumbotervet, vetten uit mangopitten, sheaboter, salvet en illipévet) die vergelijkbare vetzuren en symmetrische enkelvoudig onverzadigde triacylglycerol bevatten als cacaoboter.
Cacaopoeder vervangen door carobepoeder
Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carobe dan cacao. De hoeveelheid suiker kan je dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kan je dus vervangen door 75g carobpoeder.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Kokosolie bevat minder water dan boter, dus om boter te vervangen door kokosolie in een recept, doe je het volgende: Voeg ½-1 theelepel water toe per ½ kopje kokosolie . Verminder de hoeveelheid kokosolie met 25%. Dus als een recept vraagt om ¼ kopje boter, gebruik dan 3 eetlepels kokosolie.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Cacaoboter is een heerlijke moisturizer en rijk aan de vitaminen K en E. Vitamine E is een sterke antioxidant en beschermt je huid tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering. Vitamine K versterkt je huid, maar zorgt tegelijkertijd voor soepelheid.
Theobroma Cocoa (Cacao) ZaadboterEen van de verschillende vette oliën die bij kamertemperatuur bijna vast blijven., ook wel Cacaoboter genoemd, is het vet dat wordt verkregen uit de zaden van Theobroma cacoa . Het is het vet dat vaak wordt gebruikt in chocolade.
Er zijn veel dingen die je in plaats daarvan kunt gebruiken, zoals olijfolie, druivenpitolie, plantaardige olie en zelfs appelsaus. Probeer te experimenteren met verschillende vervangers om de juiste smaak te vinden voor uw favoriete gerechten.
Cacaoboter bevat veel vetzuren, daarom wordt het vaak geprezen om zijn vermogen om de huid te hydrateren en te voeden en de elasticiteit te verbeteren . Het vet in cacaoboter vormt een beschermende barrière over de huid om vocht vast te houden. Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantencomponenten, fytochemicaliën genaamd.
Voordelen van cacaoboter voor je huid
Cacaoboter is een ontstekingsremmende verwennerij voor je huid. Tevens gaat cacaoboter ook roodheid en zwellingen tegen. Cacaoboter (Cocoa Butter) kan/kunnen (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op de verpakking staan.
Pure cacaoboter bevat geen ingrediënten die waarschijnlijk problemen veroorzaken bij de meeste mensen. Mensen kunnen pure cacaoboter eten, maar mogen geen cacaoboterproducten innemen die zijn ontworpen voor de huid . Zoals met veel huidverzorgingsproducten, kunnen cacaoboterformules andere ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren.