Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.
Het marxisme is een ideologisch-beschrijvende analyse van de maatschappij, en dan vooral de economie, waarbij het concept van een internationale klassenstrijd tussen twee tegengestelde maatschappelijke klassen centraal staat.
Vroeg socialisme of utopisch socialisme is het vroege socialisme met utopieën van een gerechte ideale staat, vroege vormen van collectief eigendom en socialistische bewegingen en theorieën, die tussen het einde van de 18e eeuw en 1848 zijn ontstaan.
De Socialistische Partij (afgekort: SP) is een Nederlandse politieke partij met een socialistische signatuur. De SP komt voort uit de maoïstische beweging van de jaren zeventig. Sindsdien heeft de partij een geleidelijke ideologische verandering ondergaan richting de linkervleugel van de sociaaldemocratie.
Politieke partijen
De voornaamste stromingen zijn het liberalisme (VVD), het socialisme (PvdA) en de confessionele partijen (CDA). De laatste jaren zijn ook enkele populistische, conservatieve partijen ontstaan in Nederland die zijn uitgegroeid tot een machtsfactor van betekenis.
Wat is Marxisme? De betekenis. Het Marxisme is een politiek-filosofisch systeem gebaseerd op de ideeën van Karl Marx en Friedrich Engels. De grondleggers van het Marxisme, het latere communisme, onderzochten het effect van kapitalisme op de arbeidersklasse en politieke en economische ontwikkelingen.
§4.1 Utopieën en dystopieën
Een utopie streeft naar een ideale situatie of samenleving, dat in principe onbereikbaar is.Een dystopie is eigenlijk het tegenoverstelde: een afschrikwekkend toekomstbeeld. Het is iets waar je juist niet naar uit ziet, maar een situatie waar je niet zou willen leven.
Utopie is een ideale wereld die niet bereikt kan worden, een onmogelijke werkelijkheid, een wensdroom. Ook kan een utopie een ideaal aanduiden waarnaar gestreefd wordt, bijvoorbeeld in de politiek of filosofie. Een utopie die gekenmerkt wordt door technologie is een technologische utopie.
Marx beweerde, dat alle productiemiddelen moeten en zullen worden gecollectiviseerd. Hij wist waarom en hoe dit zou geschieden, nl. volgens een wet van de historische dialectiek. De socialisten verklaren, dat de grote productiemiddelen moeten worden gecollectiviseerd, maar ze weten niet meer te zeggen, waarom.
Het Nederlands liberalisme is sinds 1948 georganiseerd in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 1959 heeft de VVD bijna constant in de regering gezeteld. In 1966 ontstaat naast de behoudend liberale VVD een tweede, progressief liberale partij Democraten 66 (D66).
Dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met akelige kenmerken. Een dystopie is het tegenovergestelde van een utopie die juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt.
dys = slecht; topos = plaats, streek. Het tegengestelde van de utopische literatuur, d.w.z. teksten waarin een negatief beeld van de toekomst wordt geschilderd. Dat negatieve beeld geldt doorgaans als waarschuwing voor de gevolgen van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen.
Utopia is de verkorte titel van een satirisch boek uit 1516, van de Engelse humanist Thomas More (1478-1535). De schrijver bekritiseert in dit boek de politieke en maatschappelijke actualiteit van zijn vaderland. Hij stelt daar als voorbeeld de omstandigheden tegenover in een ideaal, niet bestaand land genaamd Utopia.
De samenleving bestaat enkel uit akelige, nare kenmerken, zoals een dictatuur, beperking van vrijheden, honger en ziekten, etc. In films, televisieseries en in de literatuur wordt soms van dystopieën gebruik gemaakt. Een bekende dystopische roman is 1984 van George Orwell.
Deze term werd later gebruikt om een ideale wereld te beschrijven die niet bereikt kan worden of om te verwijzen naar een onmogelijke werkelijkheid. In het Nederlands wordt er over een utopie gesproken.
Utopia is de schets van een ideale samenleving die de bestaande maatschappij tot voorbeeld dient te strekken. Het is dus een beschrijving van de slechts in fantasie van de auteur bestaande ideale vorm van een maatschappij. Het doel van utopia is de nadelen van de bestaande maatschappij aan te tonen.
Hij was een grondlegger van de arbeidersbeweging en een centraal figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme.
Het marxisme hield daarbij een erg optimistisch mensbeeld aan, dat geloofde dat zonder materialisme vanzelf een heilstaat zou ontstaan. De menselijke geest zou dusdanig veranderlijk zijn dat onder de juiste maatschappelijke omstandigheden volledig kon worden afgerekend met egocentrische denkwijzen.
Het communisme is een sociale, politieke en economische ideologie gericht op de verwezenlijking van een klasseloze en socialistische samenleving. Ze is gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen met openbare instellingen waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.
De Partij voor de Vrijheid (afgekort: PVV) is een radicaal-rechtse Nederlandse politieke partij met een nationalistische anti-islamitische signatuur.
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
In de twintigste eeuw ontstond een term voor het tegenovergestelde van een utopie: dystopie, een verre van ideale samenleving, oftewel een schrikbeeld. In dystopie zit het Griekse dys- 'moeilijk, slecht'.