Een medische verklaring is een document dat wordt opgesteld door een onafhankelijke arts. In de medische verklaring staat of er in het geval van uw familielid wordt voldaan aan de criteria voor een rechterlijke machtiging of een voorwaardelijke machtiging.
Een geneeskundige verklaring is een schriftelijke verklaring die een oordeel bevat over een patiënt en over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Als behandelend arts mag je geen geneeskundige verklaring afgeven over eigen patiënten.
Hoe krijg ik een medische verklaring? De instantie die de informatie nodig heeft, stelt de vragen over uw aandoening schriftelijk aan de huisarts. U verklaart schriftelijk dat u de huisarts toestemming verleent om deze informatie te verstrekken.
Helaas kunt u bij uw eigen huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten.
Wat is de reden hiervoor? Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is.
Nee, dat mag niet. Een werkgever mag sinds de nieuwe privacyrichtlijnen van de AVG alleen vragen naar informatie die relevant is voor de arbeidsrelatie. Vragen naar de aard en of oorzaak van de ziekte is uit den boze.
Wat gebeurt er met de gezondheidsverklaring? Een medisch adviseur geeft de verzekeraar een advies aan de hand van je gezondheidsverklaring. Deze adviseur licht de verzekeraar in over het risico dat hij neemt door jou een verzekering aan te bieden. Dit advies kan dus invloed hebben op je overlijdensrisicoverzekering.
Je besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Je hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als je geschikt bent voor een kortere tijd dan staat dit in je besluitbrief.
Verzekerden bij oa Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO, Avero Achmea en OZF kunnen zich via hun Zorgcoach (071-3640280) aanmelden op www.2eArtsOnine.nl; ze stellen hun vraag en kiezen een arts. Via een beveiligd systeem kan ook extra informatie worden opgestuurd. Binnen een dag reageert de betreffende arts.
Een medische verklaring mag alleen opgesteld worden door een onafhankelijke arts, d.w.z. een arts die geen enkele relatie met de patiënt heeft, niet als behandelaar en ook niet als waarnemend behandelaar.
Wat kost de Gezondheidsverklaring? De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41,50.
Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Als u een afspraak maakt voor een prik tegen corona krijgt u een gezondheidsverklaring. Hierop geeft u antwoord op vragen als 'Bent u wel eens flauwgevallen na een vaccinatie? ' U vult de verklaring in voordat u naar de priklocatie gaat en neemt deze mee naar de afspraak.
In principe kun je bij elke andere arts terecht voor een gezondheidsverklaring.
U kunt voor de keuring zelf een afspraak maken met een huisarts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisarts wel vragen naar welke andere huisarts u kunt gaan. Voor een bus- of vrachtwagenrijbewijs moet een bedrijfsarts of arboarts de keuring doen.
Vaak minstens enkele dagen. Soms is die tijd er niet en is de keuze voor palliatieve sedatie soms beter dan wachten op euthanasie. Als een patiënt in aanmerking komt voor palliatieve sedatie maar tevens een euthanasiewens heeft, staat dit het tegemoet komen aan de euthanasiewens niet in de weg.
Kosten Gezondheidsverklaring
De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41,50. Daarmee betaalt de klant voor de diensten van het CBR, zoals: De beoordeling van de rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en adviezen over bijvoorbeeld aanpassingen aan de te gebruiken auto of motor.
Voor een auto-rijbewijs heb je altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om veilig auto te rijden. Daarom moet iedereen die rijexamen wil doen een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.
Als een arts van het CBR de gezondheidsverklaring moet beoordelen, duurt het op dit moment gemiddeld 9 weken voordat iemand een reactie krijgt. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 20 weken. Zie voor actuele reactietermijnen: www.cbr.nl/reactietermijn.
Stuur ze dan zelf terug naar CBR, Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB Rijswijk (ZH). Stuurt uw arts de formulieren digitaal naar het CBR, dan kunt u deze ook altijd inzien via Mijn CBR. Het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht.
Ga naar https://mijn.cbr.nl. Een uitgebreide instructie over hoe je moet inloggen op mijn.cbr.nl staat hier. Log in met je DigiD code met Sms Verificatie of de DigiD App. Indien je zonder sms verificatie inlogt dan kan je de gezondheidsverklaring niet invullen.
Na het onderzoek maakt de specialist binnen acht weken een rapport en stuurt dit naar het CBR. Het CBR stuurt u binnen vier weken een brief met de uitslag van het onderzoek. Maar soms hebben we meer tijd nodig en kan het langer duren. Bijvoorbeeld omdat u ook een rijtest moet doen.