De term langste dag is een aanduiding voor de dag in het jaar op de Aarde met de langste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 juni en wordt deze dag zomerpunt genoemd.
Tijdens de langste dag van het jaar in Nederland is er exact, 16 uur, 16 minuten en 47 seconden daglicht. Na deze dag worden de dagen korter. Dit klinkt best raar, want de hele zomer moet dan nog komen. De zomerzonnewende valt in Nederland namelijk meestal op 21 Juni.
De kortste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (winterwende) plaatsvindt. Dit winterpunt is het zuidelijkste punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica). Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische winter in.
De dag duurt in Nederland op de eerste dag van de astronomische lente ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Dit komt doordat de tijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang worden gesteld op de bovenrand van de zon en niet op de kern van de zon.
Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.
In IJsland zijn er slechts een paar dagen in IJsland wanneer de echt 24 uur zichtbaar is, maar de overige dagen in de zomer blijft de zon nooit lang weg. De zon reist gewoon langs de horizon en creëert een verlengde zonsondergang, die uiteindelijk naadloos vervaagt tot zonsopgang.
Wat is de middernachtzon? De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen.
Zijn de nachten op de evenaar gedurende alle jaargetijden even lang? Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook).
De Grieken maakten er 24 gelijke uren van, uitgaande van de equinox, de dagen in maart en september dat dag en nacht precies even lang zijn. Maar zij hielden ook de Babylonische onderverdeling van een uur in 60 minuten aan. En via de Romeinen kwam die tijdrekening bij ons terecht.
De langste nacht, of kortste dag, luidt het begin van de astronomische winter in. De datum varieert van jaar tot jaar tussen 21 en 22 december. De scheve stand van de aardas draait het noordelijk halfrond van de zon af in onze winter waardoor wij in Nederland het minste licht ontvangen op 21 december.
Elk jaar op 24 juni is het Sint Jan. Het is een dag waarvan ook wel wordt gezegd dat het een keerpunt in het jaar is. Dit heeft er met name mee te maken dat kort daarvoor de zomerzonnewende is, de langste en lichtste dag van het jaar.
De kortste dag dat het licht is, is 21 december, maar de etmalen worden langer omdat de aarde verder om zijn as moet draaien. Daarom gaat vanaf 21 december de zon wel later onder, maar ook ietsjes later op. Kijk de tabellen van de zonsopkomst- en ondergang er maar op na.
21 juni 2023- De langste dag valt op 21 juni en dan begint ook de zomer, dat weet toch iedereen? Dit jaar is dat inderdaad zo, maar toch is dat niet elk jaar zo. In 2020 viel de langste dag op 20 juni en dat is ook in 2024 weer het geval.
Tijdens de langste dag van het jaar in Nederland is er exact, 16 uur, 16 minuten en 47 seconden daglicht. Na deze dag worden de dagen korter. Dit klinkt best raar, want de hele zomer moet dan nog komen. De zomerzonnewende valt in Nederland namelijk meestal op 21 Juni.
De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is.
Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht. Alleen bij volle maan fleurt Spitsbergen een beetje op in het donker. Vandaar die straatverlichting die nooit uitgaat of dimt.
De evenaar is een denkbeeldige lijn op de aarde, in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. Deze lijn verdeelt de aarde in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. De snelheid van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt maar liefst 1670 kilometer per uur!
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is. De zon gaat hier niet onder tussen 20 april en 22 augustus.
Middernachtzon: 24 uur licht in IJsland
De aarde draait een baan om de zon in precies 1 jaar tijd. Doordat de as van de aarde een hoek van 23,5 graden maakt ten opzichte van het vlak dat door die baan wordt gemaakt krijgen we de gekende seizoenen, met het lengen en korten van de dagen.
De middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon om middernacht zichtbaar is in de poolcirkel. Dit natuurlijke fenomeen wordt veroorzaakt door de kanteling van de aardas, waardoor er langere uren zonlicht zijn op de hogere breedtegraden, zoals in IJsland.
In mei valt er statistisch gezien de minste regen, in juli en augustus neemt de neerslag iets toe tot en met december. December is één van de natste maanden van het jaar met gemiddeld 97 millimeter neerslag. Na december neemt de neerslag weer iets af tot en met mei.
De vlucht Amsterdam-IJsland duurt circa 3 uur.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.