Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Kopje azijn met afwasmiddel
Als je last hebt van fruitvliegjes zet je gewoon een kopje met een scheutje azijn neer met daarin een paar druppels afwasmiddel. Werkt binnen enkele uren.
Fruitvliegjes vangen met azijn
Appelazijn werkt nóg beter. De fruitvliegjes proberen te landen op het water. Door de chemicaliën van het afwasmiddel zullen de vliegjes vervolgens zinken en sterven.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Fruitvliegjes bestrijden met azijn
Het enige wat je hoeft te doen, is een kommetje te vullen met azijn en daar een paar druppels afwasmiddel in op te lossen. Sluit het kommetje vervolgens af met plasticfolie en prik er een aantal gaatjes in. Het afwasmiddel breekt als het ware het oppervlak van de azijn.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Bakje met vloeistof
Wijn is hier erg geschikt voor, maar als je dat niet hebt kun je ook limonade of azijn gebruiken. Doe er twee druppels afwasmiddel bij zodat de fruitvliegjes niet kunnen blijven drijven. De fruitvliegjes zullen op het bakje afkomen en erin vallen om vervolgens te verdrinken.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes. Fruitvliegjes worden veel gebruikt in de wetenschap.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Fruitvliegjes komen van buiten naar binnen toe, zodra ze iets 'lekkers' ruiken. Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn en komen af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het vrouwtje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben.
De larven richten veel schade aan plantenwortels aan. Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
Fruitvliegjes houden van allerlei zoete dingen en ze hebben een voorkeur voor overrijp of al rottend fruit. Maar als dat niet voorhanden is, nemen ze ook genoegen met andere dingen.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Doe een laagje azijn met enkele druppeltjes afwasmiddel in een kommetje. Roer even zodat je schuim krijgt. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
In de fruitschaal hebben ze vrij spel, maar in de natuur loert de vijand. Sluipwespen leggen eitjes in de larven die daardoor niet verpoppen, maar een nieuwe wesp voortbrengen. Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
Zie je larven of maden in de groenten of fruit, dan is het bedorven en kun je het beter maar niet opeten en gelijk weggooien. De larven of maden kunnen namelijk maagklachten of ziekte veroorzaken. Gelukkig hoef je niet ziek te worden als je voedsel eet waar fruitvliegen op hebben gezeten.
In de winter kom je fruitvliegjes niet zo snel tegen, maar ook dan kunnen ze actief zijn. Toch komen ze vooral voor in de zomer en het vroege najaar. Ze komen dan af op zoet fruit, maar ook op rottende en beschimmelde groenten, restjes alcohol, vruchtensap of frisdrank.
Fruit, bloemen, maar ook potplanten kunnen fruitvliegjes aantrekken, en die zijn klein maar hardnekkig. Gelukkig kun je heel wat dingen doen om de vliegen buiten te houden, en dat zonder meteen met chemische middelen te hoeven spuiten.