Graaf, vrouwelijk gravin, is tegenwoordig een adellijke titel maar oorspronkelijk lag er een militaire en bestuurlijke functie aan ten grondslag. In rangorde van de Belgische en Nederlandse adel staat de graventitel boven die van burggraaf en onder die van markgraaf (markies).
Oorspronkelijk was de titel niet erfelijk, en kon hij ook worden 'afgenomen'. Maar in de 10/11de eeuw werd deze toch erfelijk. Meestal werden uit grafelijke geslachten ook bisschoppen en abten verkozen.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
Baron is een adellijke titel.Het vrouwelijke equivalent is Barones.Burggraaf is een adellijke titel, die hoger is dan baron maar een graad lager dan graaf. Het vrouwelijke equivalent is Burggravin.
De wettelijk erkende adellijke titels zijn, van laag naar hoog: jonkheer/écuyer, ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins.
In het Romeinse Rijk werden de vreedzame binnengebieden bestuurd vanuit de senaat en de gebieden waar conflicten (te verwachten) waren, door de keizer zelf. Hieruit ontstonden de functies hertog en graaf, een hertog bestuurde een binnengebied, een graaf het grensgebied.
Alleen de kinderen van de koning of de troonopvolger (in Nederland) kunnen nog prins of prinses zijn. Zo worden de kinderen van een graaf genoemd. De zoon van prins Edward, James, is bijvoorbeeld een burggraaf. De oorsprong van de naam ligt in het leenstelsel van de Middeleeuwen.
Om een graaf of gravin mondeling aan te spreken, gebruiken we meestal de gewone aanspreekvorm meneer of mevrouw.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
Graafmachine operator salarissen
Bij het vastleggen van een gemiddeld loon is het laagste jaarsalaris € 31.020 en het hoogste tarief € 32.688.
Wanneer behoor je tot de Nederlandse adel? Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
De ongehuwde dochter van een (burg)graaf, baron, ridder of jonkheer werd aangesproken met freule. Deze aanspreekvorm is uit de mode geraakt. Weduwen van adellijke personen werden vroeger aangeduid als douairière, gevolgd door naam en titel of predikaat van de man, maar zonder de eigen naam: Douairière A.B.C.
Volgens de basisregistratie personen wonen er nu (gegevens april 2018) 6.027 personen met een adellijke titel of predicaat in Nederland. Er zijn 1.604 baronnen en baronessen, 88 graven en gravinnen, 72 ridders en 8 prinsen en prinsessen.
Deze titels kunnen zijn, van laag naar hoog: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins. Adellijke personen zonder titel dragen het predicaat jonkheer of jonkvrouw.
Meer Nederlandse adel
"In de 19e eeuw zijn veel mensen tot adel verheven, maar sindsdien gebeurt het niet zoveel meer." Maar het kan dus wel. Als je kan bewijzen dat je afstamt van een adellijke familie, kan je net als Lauta van Aysma een titel bemachtigen. "De kans is niet zo groot, maar het zou altijd nog kunnen.
Tegenwoordig is baron of barones nog slechts een adellijke titel. In rangorde van de Belgische en Nederlandse adel staat de baronnentitel boven erfridder en onder die van burggraaf.
In de rode variant staat alle adel, van adellijke putjesscheppers tot adellijke professors. En in het blauwe boekje staan alle namen van de niet adellijke elite.
In het nieuwste 'Blauwe Boekje' staan genealogieën van dertien families: Cankrien, Greidanus (Van Wimersma Greidanus, Idema Greidanus), Heijse, Houben, Kersten, Laane, Van Lede, Noman (Van Haren Noman), Pigeaud, Rom (Scherpenhuijsen Rom), Scheidius, Smits (Smits van Oyen) en Thijssen (Heerkens Thijssen).
In Nederland en België heeft de adel geen bijzondere voorrechten meer maar de namen en titels zijn beschermd door de wet. Een edelman is een persoon van het mannelijk geslacht die van adel is. Een vrouw van adel wordt dan ook edelvrouwe genoemd.
Alleen titels van de oude gevestigde adel kunnen worden bijgeschreven in het paspoort en rijbewijs. Aangeschafte titels, de zgn, certificaattitels kunnen nimmer worden bijgeschreven. De houder van deze titels is wel gerechtigd deze te voeren op vititekaartje en briefpapier.
Vanwege de vrije naamskeuze is het kopen en dragen van een adellijke titel legaal. U moet er echter rekening mee houden dat u geen echte edelman wordt door geboorte, huwelijk of adoptie.
Huidige regelgeving (sinds de Wet op de Adeldom 1994) Heden ten dage kan adeldom alleen aan een Nederlander verleend worden door erkenning, verheffing, inlijving of bij naamwijziging.
De afstammingsgegevens van leden van de Nederlandse adel zijn gepubliceerd in Nederland's Adelsboek. De laatste, zogenoemde 'historische reeks' verscheen tussen 1988 en 2015. De reeks is een particuliere uitgave waarvan de redactie tot 2015 werd gevoerd door het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.
Een koning (man) of koningin (vrouw) is de op één na hoogste adellijke titel en is een soort monarch. De hoogste adellijke titel is die van Keizer, de leider van een keizerrijk dat meerdere gebieden, landen of eilanden omvat.