Wat hoort niet in de gft-bak? Niet al het afval uit de keuken en de tuin mag in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Kaaskorsten, frituurvet, koffiecups, timmerhout en kunstmest mogen bijvoorbeeld niet in de biobak.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Vanzelfsprekend kunt u etensresten, vlees en botjes, gemaaid gras, boombladeren en klein snoeiafval in de gft-bak kwijt. Maar sinds 2023 mogen theezakjes, koffiefilters en koffiepads evenveel bij het gft. Voor aluminium koffiecapsules en -cups geldt dit dan weer niet.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Houd je container droog
Bij een GFT-bak gaat dat wellicht wat lastiger door bijvoorbeeld fruitsappen of natte bladeren. Daarom kun je het beste een krant of stro onderin de containers leggen om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar hun eitjes op.
Samen met de overheid, afvalverwerkers en andere theebedrijven in Nederland hebben wij ons ingezet voor industrieel composteerbare theezakjes. Vanaf heden mogen alle Pickwick theezakjes bij het GFT-afval. Goed nieuws, want de theezakjes zorgen uiteindelijk voor schonere compost.
Hoewel sommigen het misschien al jaren - al dan niet stiekem - deden, is het voortaan officieel toegestaan: koffiepads en theezakjes weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Daarmee komen er tientallen miljoenen kilo's compost op jaarbasis bij, verwacht de industrie.
Dit valt onder de categorie: Restafval
Om eventueel stankoverlast te voorkomen kun je de mosselschelpen in een dichtgebonden plastic zak in het restafval doen.
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Vrijwel alles van papier kan erbij, zolang het niet nat of vet is of voedsel- of verfresten bevat. Ook zakdoekjes, schoonmaakdoekjes en foto's horen niet bij het oud papier, maar bij het restafval.
Bij het plastic of in de vuilnisbak? Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (PMD).
Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak).
Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads.
Houtskool Niet in de gft-bak.
Nee, hout mag niet in de groene container. Deze is alleen bedoeld voor gft afval (groente, fruit en tuinafval). Onder tuinafval valt met name snoeiafval en bladeren. Te dikke takken en boomstronken zijn ook niet toegestaan, omdat dit het compostering proces vertraagd.
Gebruik nooit plastic zakjes of zakken om je GFT-afval in te doen. GFT-afval wordt namelijk gecomposteerd en plastic zakken kunnen dit proces vertragen of zelfs verhinderen. Wil je toch graag je GFT-afval verzamelen in zakjes of zakken, gebruik dan alleen biozakjes. Deze zijn niet van plastic gemaakt.
Gebruik afbreekbare plastic of papieren gft-inzamelzakken.Leg er geen knoop in.Gooi geen vochtig afval in de container: dit voorkomt broei en extra stank. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen en zorg dat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken (voorkomt ook vastvriezen in de winter).
Steekschuim is een soort plastic en hoort dus niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi steekschuim weg bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.