Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Ongeveer de helft van de grond wordt gebruikt voor het verbouwen van graan, vooral tarwe, gerst en haver. Langs de kust van de Zwarte Zee verbouwen boeren maïs, thee, tabak en hazelnoten. Aan de kust van de Middellandse Zee wordt veel katoen verbouwd. Vee wordt vooral op de hoogvlakte gehouden.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte. In Turkije kom je minder mensen tegen die glimlachen naar elkaar.
De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal. Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar.
Het overgrote deel van de bevolking is Turks en de Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Maar liefst 98% van de Turkse bevolking is moslim. Er zijn ook enkele religieuze minderheidsgroepen, zoals aanhangers van de Byzantijnse en Latijnse kerk, joden en protestanten.
De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend. Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
Gooien met water wanneer je afscheid neemt van iemand.
Waar Turkije bekend staat om haar hoge zon-, zee- en strand-gehalte (niet gek met meer dan 6.500 km aan kust), scoort het ook niet slecht op cultureel gebied. Er staan maar liefst 16 bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
ja (interjection): evet.
Ne yapıyorsun? Wat doe je dan? Ee, o zaman ne yapıyorsun?
Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'.
Weinig landen zijn namelijk zo verrassend en veelzijdig als Turkije. Ook schijnt de zon in Turkije maar liefst 300 dagen per jaar, heeft het land heerlijke stranden, prachtige natuur, rijke cultuur, oude steden, gastvrije en vriendelijke mensen en kent het veel tradities.
Gedroogde vijgen of jam. Het fruit dat in Turkije wordt geteeld, wordt beschouwd als het beste ter wereld. Mandarijnen, vooral populair tijdens de kerstperiode. Fruitwijnen, ze zijn van hoge kwaliteit, gemaakt van rijp fruit - vijgen, moerbeien, aardbeien en druiven.
Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen? Voor vrouwen is het zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Turkije is een overwegend Islamitisch land, dus als vrouw moet je je daarom wel aanpassen qua kleding.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Waar moet ik rekening mee houden tijdens mijn verblijf in Turkije? 'Het reisadvies voor Turkije is geel, kleinere delen zijn oranje en rood. Bekijk in het reisadvies welke delen dit zijn. In de hete en droge zomers is de kans op bosbranden in Turkije groot en er komen in alle seizoenen ook aardbevingen voor.
23 april: Nationale soevereiniteit en kinderdag
Mustafa Kemal Ataturk, de oprichter van de Turkse Republiek, verklaarde die dag als een feestdag in 1924.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé. Als je wil kun je ook 'menemen' bestellen.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.