Helemaal in seizoen in november zijn kolen (zoals broccoli, witte kool, spruitjes en bloemkool), rode biet, wortelen, selder, knolselder, champignons, witloof, raapjes, uien, pastinaak, prei, aardappelen, pompoen, rucola, schorseneren, aardpeer, artisjok en veldsla.
Het Latijnse woord 'novem' betekent namelijk negen. Daarnaast heeft november nog veel bijnamen, die deze maand kenmerken: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand, jachtmaand, loefmaand, zieltjesmaand en nog meer.
In Nederland en België vindt de intocht plaats half november op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (11 november). De plaatselijke intochten zijn meestal dezelfde middag als de landelijke intocht, maar in het zuiden van Nederland en in België vaak ook de zondag daaropvolgend.
November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender.
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
In 610 na Christus besloot paus Bonifatius IV om de regelmatige herdenking van de heiligen op 13 mei in te voeren. Het zou iets meer dan een eeuw later zijn voordat 1 november uiteindelijk werd gekozen als de datum voor het herdenken van de heiligen. Het was paus Gregorius III die deze verandering officieel maakte.
Varia. In verband met de omschakeling van de zomertijd naar de wintertijd op de laatste zondag van deze maand duurt oktober in de Europese Unie een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar.
In gewone lopende tekst en bovenaan in een brief heeft 14 april 2011 de voorkeur. De verkorte notatie krijgt streepjes of punten: 14-04-2011, 14.04.2011. In een internationale context of wanneer er op de datum gesorteerd moet kunnen worden, is de volgorde omgekeerd: 20110414, 2011-04-14.
September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
De vijfde van november staat ook wel bekend als de dag van het buskruitverraad. Guy Fawkes en de anderen worden opgehangen. Elk jaar vieren kinderen deze dag. Het masker van Guy Fawkes is veel gezien bij de Occupy-beweging.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken.
16 november - Internationale Dag van de Verdraagzaamheid
16 november werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot jaarlijkse Dag van de Verdraagzaamheid.
Punten en schuine strepen
Tot slot komt de schrijfwijze met schuine strepen voor: 1/5/2024, 9/11/2001, al is die minder gebruikelijk dan die met liggende streepjes.
Zo is in het Nederlands taalgebied de volgorde dag-maand-jaar gebruikelijk, terwijl men in de Verenigde Staten de volgorde maand-dag-jaar hanteert. In Japan is het jaar-maand-dag, wat ook elders wel gebruikt wordt omdat dit makkelijker is bij het sorteren van data, zoals in namen van computerbestanden.
Selecteer op een werkblad de cel waarin u de huidige datum en tijd wilt invoeren. Ga op een van de volgende manieren te werk: Als u de huidige tijd wilt invoegen, drukt u op Ctrl+; (puntkomma). Als u de huidige datum wilt invoegen, drukt u op Ctrl+Shift+; (puntkomma).
Februari is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.
De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar!
Antwoord: Februari is de tweede maand van het jaar. Elke maand bestaat uit een bepaald aantal dagen. Dit aantal dagen is altijd hetzelfde, behalve bij de maand februari. Deze maand bestaat normaal gesproken uit 28 dagen.
Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is een jaarlijkse feestdag, die door rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt.
Broeders en zusters, Het feest van Allerheiligen blijft voor ons, christenen, een dag van grote vreugde. Vandaag vieren we namelijk dié mensen die in de Kerk perfect hebben voltooid, wat ze op de dag van hun doopsel gekregen hadden, de heiligheid.
Op 2 november, daags na Allerheiligen, bidt de Katholieke Kerk voor alle overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. In de katholieke cultuur trekken veel mensen op deze Allerzielendag naar kerkhoven om hun geliefden te gedenken. Het woord 'allerzielen' is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'.