Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Een kaasplateau bevat minimaal drie verschillende kazen en kan worden aangekleed met bijvoorbeeld toast, crackers, druiven, jam of noten. Om de smaak te bevorderen worden de kazen vaak enige tijd voor het serveren uit de koelkast genomen.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Kies de juiste kazen
Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre…) Harde en halfharde kazen (Manchego, Passendale, cheddar, boerenkaas, Comté…) Rodekorstkazen (Chaumes, Reblochon, Bon Taleggio…) Blauwschimmels (Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d'Ambert en Roquefort…)
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Is delen het idee? Presenteer de kaas dan in flinke stukken op een stoere plank. Leg bij elke soort een mesje en zorg voor servetten. Verdeel je de kaas in porties, of presenteer je het op een bord (bijvoorbeeld onder een glazen stolp), geef er kleine vorken bij.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Bananen, ananas en meloenen zijn geen goed idee. Bananen kunnen papperig zijn en snel bruin worden; meloenen en ananas kunnen sappig zijn en de sappen kunnen zich vermengen met andere voedingsmiddelen. Hier is een lijst met geweldig fruit om op een Charcuteriebord te zetten: appels, aardbeien, bosbessen, kersen, druiven, sinaasappels en peren.
De hoeveelheid voorbereiding is volledig afhankelijk van de keuze in borrelhapjes. Zo zijn hapjes uit de oven, zoals flammkuchen, bladerdeeghapjes of quiche, perfect enkele dagen van tevoren te bereiden. Vlak voor het moment van serveren hoef je dit alleen maar even opnieuw in de oven te schuiven en op te warmen.
Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes.Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank.
Deze borrelmomenten bevatten twee elementen: aperitiefdrankjes en kleine, handzame bites. Denk aan drankjes als de typische apéro-mixers met Zuid-Europese roots, zoals Aperol spritz, kir of de portonic.
Maar de perfecte kaasplank is een combinatie van vijf soorten kaas: hard en zacht maar ook mild en pittig. Kies van elke soort twee verschillende kaasjes uit. Witschimmelkazen: brie en camembert. Geiten- en schapenkazen: harde manchego en zachte geitenkaas of feta.
Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
" Kaas is goed voor eiwitten en het is ook een bron van calcium ," zegt Tew. Maar je moet voorzichtig zijn met de grootte van je portie. "Sommige mensen gaan helemaal los op kaas en zouden er een grote hoeveelheid van eten. Een portie is 30 tot 40 gram," merkt ze op.
Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes. Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood. Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.
Crackers met gedroogd fruit zijn geschikt voor cheddar-, Zwitserse- en manchegokaas, terwijl crackers met olijfolie heerlijk zijn met parmezaanse kaas.
hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood. maaltijd: 200 g per persoon.