Geef licht verteerbare voeding met veel vocht Als wij buikpijn hebben eten we liever geen grote, zware maaltijden. Voor je hond geldt hetzelfde. Je kan hem het beste licht verteerbare voeding geven. Als je hond ook diarree heeft of overgeeft, kan hij snel vocht verliezen.
Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren. Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst. Ook als je hond gevoelig is voor maag- en darmproblemen is licht verteerbaar voedsel aan te raden.
Darmproblemen van de hond verlichten
Is er sprake van een voedselovergevoeligheid of intolerantie, dan kan de hond baat hebben bij een Hypoallergeen Hondenvoer. Ter ondersteuning en onderhoud van de darmflora is een supplement, zoals Canikur Pro, geschikt. Dit supplement is ook te gebruiken bij acute diarree.
Als je hond ziek is en weinig eetlust heeft, kun je hem licht verteerbare voeding geven: Kip en rijst: Als je hond last heeft van zijn maag, kun je kip en rijst voor hem maken om zijn maagklachten te verlichten. Gebruik kipfilet zonder vel of bot en witte rijst.
Onoplosbare vezels zorgen voor een goede beweging van de darmen en geven een verzadigd gevoel bij je hond. Een juiste dosis onverteerbare onoplosbare vezels in voeding is belangrijk. Ze stimuleren de verteerbaarheid van het voer, zorgen voor een stevige ontlasting én houden de darmen actief.
Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn. Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn. Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
Een acute maag-darmontsteking komt plotseling opzetten. Een chronische maag-darmontsteking treedt op in de loop van weken, maanden of zelfs jaren. Een acute maag-darmontsteking gaat meestal vanzelf over; in andere gevallen zal de ziekte geleidelijk verergeren totdat een diergeneeskundige behandeling wordt ingezet.
Geef licht verteerbare voeding met veel vocht
Als je hond ook diarree heeft of overgeeft, kan hij snel vocht verliezen. Onze Vers Gestoomde en Vers Bereide Maaltijden zijn ideaal als je hond last heeft van zijn maag. Deze voeding is licht verteerbaar, bevat veel vocht én ondersteunt ook direct de darmflora.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Gekookte kip met rijst is achterhaald
Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst. Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.
Dit mag je je hond WEL geven bij diarree
Wat wel goed werkt is Enterogelan. Deze smakelijke pasta kan gemakkelijk via de bek toegediend worden. Enterogelan helpt de ontlasting dikker te maken en bevat extra vitaminen en miteralen om jouw maatje te ondersteunen.
Veel honden die last hebben van borrelende darmen of een knorrende maag verteren hun eten erg snel. Wanneer de maag leeg is en de darmen geen eten meer te verwerken hebben gaan de darmen geluid maken, ze rommelen/borrelen. Dit kan gebeuren bij jonge honden maar zie je vaker bij honden die wat ouder worden.
Een licht verteerbaar dieet
Meestal zijn deze diëten ook glutenvrij (al is dat laatste niet zo belangrijk bij hond en kat). Vaak zijn deze diëten ook vetarm. Voorbeelden van maagdarmdiëten zijn: Royal Canin® gastrointestinal, Royal Canin® gastrointestinal junior, Royal Canin® gastrointestinal low fat.
Als je denkt dat je hond een maag-darmontsteking heeft, raadt Blue Cross aan hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
Symptomen van een zieke hond
Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn. Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Neem contact op met de dierenarts en overleg of het verstandig is om een afspraak te maken. Ook hier geldt dat het niet verstandig is om met een theelepel zout je hond te laten braken. Wanneer de hond niet gaat braken bestaat de kans op zoutvergiftiging. Een middel van de dierenarts is veiliger en effectiever.
Acute diarree duurt maximaal 7 tot 10 dagen. Chronische diarree bij je hond duurt langer en keert terug.
De meest voorkomende oorzaak bij de hond en kat om te gaan braken is een virale infectie, een buikgriep als het ware. Deze klachten verdwijnen vaak binnen 2-3 dagen en hebben vaak geen behandeling nodig.