In Nederland werd de kerstboom bij het grote publiek bekend via de zondagsscholen. Hiervoor gebruikte men een spar die traditioneel versierd werd met appels, noten en kaarsen. In de twintigste eeuw werden deze vervangen door glinsterende ballen en linten.
Een kerstboom is een naaldboom die traditioneel voor Kerstmis in huis wordt gehaald en met kaarsjes, ballen, slingers, engelenhaar, uiteenlopende decoratieve figuren zoals engelen, rendieren, pakjes, en eventueel een piek wordt versierd.
Germaanse herkomst
De kerstboom is vermoedelijk ontstaan uit Germaanse tradities. Maar ook van de Romeinen is bekend dat ze hun huis versierden met groene takken en verlichting. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.
Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus met figuren van hout of gips, die vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden is, vaak onder de kerstboom.
De Romeinen vierden het “lichtfeest”. Hiermee werd de god Mithras herdacht die op 25 december geboren was. Deze god bracht volgens hen het licht. De kerk greep deze populaire feesten aan om er een christelijk feest van te maken, het kerstfeest.
De piek is volgens Berger absoluut taboe. "Een mooi versierde boom vertelt een verhaal met een open einde. Een onbedekte boomtop staat daar symbool voor." Aldus de styliste. Andere dingen die ze liever zo snel mogelijk uit onze kerstbomen ziet verdwijnen zijn parelsnoeren en engelenhaar.
Wanneer je slingers gebruikt begin dan bovenaan en wikkel de slinger van boven naar beneden om de boom heen. Duw slingers altijd wat dieper tussen de takken zodat je nog voldoende plek hebt om ballen en andere decoraties op te hangen.
Engelenhaar zit in een klein zakje en wanneer het binnenkomt denk je dat het te weinig is maar dat gaat tenzij je een supergrote kerstboom hebt helemaal goed. Je 'trekt' de engelenhaar namelijk los van elkaar. En je hangt een klein beetje om je kerstlampjes heen.
De grote winnaar van de avond is de kerstboom. Veel kijkers thuis hadden al snel in de gaten dat Nick Schilder in het pak verscholen zat. En dat vermoeden klopte! Nick versloeg uiteindelijk Trijntje Oosterhuis, die in de sneeuwpop zat, in de finale op 1 januari 2022.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Als het Christendom zijn intrede doet in Europa, worden kerstbomen onderdeel van de Christelijke traditie. Uit historische bronnen blijkt dat kerstbomen al in de 16e eeuw onderdeel zijn van christelijke winterfeesten in Oost-Europa, Scandinavië en gebieden van wat later Duitsland zou worden.
De eerste pieken hadden de vorm van een ster. De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.
Het licht in onze kerstbomen symboliseert de zon, de 'wedergeboorte' of de 'terugkeer' van de zon na de zonnewende. Licht staat ook voor nieuwe leven, in het Christelijke geloof uitgedrukt in de geboorte van Jezus.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
Begin bovenaan de boom met het uiteinde van de kerstlichtjes dat geen stekker heeft. Vanaf dat punt kun je het snoer verticaal ophangen. Verplaats vervolgens het snoer een paar centimeter opzij en rijg het dan weer naar boven. Herhaal dit tot de hele boom voorzien is van gezellige lampjes.
In een kerstboomstandaard kun je je kerstboom zonder kluit rechtop zetten met schroeven. Het voordeel van zo'n standaard is dat je je kerstboom water kunt geven, door middel van het reservoir. Zo blijft je kerstboom langer mooi. Zaag van tevoren een aantal centimeter van de stam, het liefst zo recht mogelijk.
We blijven nog even in de traditionele sferen, maar nu kiezen we voor super klassiek. In het palet voor kerst 2021 zitten de kleuren parelwit, licht goud, kerstrood, ossenbloedrood, winter sky en dennengroen.
Laat hem het liefst 48 uur (in het net) staan, voordat je hem naar binnen haalt. Zet hem stevig vast in een standaard mét waterreservoir, vul het reservoir en knip dan pas het net open. Laat hem even uitzakken voor je begint met versieren. NB: Het is echt belangrijk je kerstboom veel water te geven.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.