Een aantal keer per dag je tanden poetsen en een mondspoeling gebruiken kan helpen om overtollig speeksel tegen te gaan doordat het dan eenvoudiger is om te slikken. Drink water. Regelmatig kleine slokjes water drinken helpt om overtollig speeksel door te slikken zonder dat je misselijkheid erger wordt. Eet correct.
Atropine wordt soms gebruikt voorafgaand aan een operatie om te voorkomen dat de patiënt last krijgt van overmatige speekselvorming en slijmvorming. Atropine vermindert de hoeveelheid speeksel en slijm in de luchtwegen. Amitriptyline wordt gebruikt bij verschillende klachten en aandoeningen.
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dat geldt met name voor medicijnen tegen hoge bloeddruk, slaapmiddelen en antidepressiva. Ook te weinig drinken kan een van de oorzaken van een droge mond zijn.
Spreken met consumptie verergert vaak als je heel snel praat. Haal dus diep adem voordat je iets zegt, slik en praat rustig. Een logopedist kan je soms helpen om je speeksel binnen te houden als je praat.
U verslikt zich vaak of het eten blijft 'hangen' in uw mond, keel en/of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Speeksel wordt geproduceerd door je speekselklieren.
In totaal heb je 6 speekselklieren die zich op de bodem van je mond, op je wangen en in de buurt van je voortanden bevinden. Deze klieren maken ongeveer 0,75 en 1,5 liter speeksel per dag aan. Maken deze klieren te veel speeksel aan, dan kan je gaan kwijlen.
Zowel volwassenen als kinderen kwijlen als er een overmatige ophoping van speeksel in de mond is en als de slikreflex ontspannen is. Dit gebeurt meestal als een patiënt slaapt, maar in sommige gevallen gebeurt het kwijlen eveneens wanneer een patiënt wakker is.
Kwijlen is meestal een gevolg van te weinig doorslikken van speeksel. Het speeksel blijft in de mond en loopt uiteindelijk uit de mond. Bij kinderen is het een normaal verschijnsel. Bij volwassen kan het ontstaan door een gestoorde functie van de lippen en mond.
Een warme, pijnlijke, gladde, gespannen en elastische zwelling voor en onder het oor. In ernstige gevallen is de huid glanzend gespannen en rood, en heeft u veel pijn.
Xerostomie, hyposalivatie of drogemondsyndroom is een aandoening waarbij er door de speekselklieren te weinig speeksel gevormd wordt en er aldus een droge mond ontstaat.
Vaak (1-10% ): vooral aan het begin van de behandeling: slaperigheid overdag, verminderde alertheid, verwardheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, ataxie, dubbelzien, afvlakking van het gevoel en spierzwakte.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
Kauwen verhoogt de speekselsecretie, wat zorgt voor een natuurlijke reiniging van de mond en een goede start van de spijsvertering. Drink voldoende water. Zonder vocht kan er geen speeksel geproduceerd worden, want het is de bouwstof. Vermijd cafeïne, alcohol en zwarte thee.
Wanneer uw neus verstopt is gaat u tijdens het slapen door uw mond ademen. Als u met uw mond open ligt is het lastiger om te slikken en blijft uw speeksel ophopen. Na verloop van tijd loopt dit speeksel dus uit uw mond. Het gevolg hiervan is een bekwijlt hoofdkussen.
Systematisch kwijlen
Als hij in verhouding tot zijn speekselproductie te weinig slikt, zal het teveel aan speeksel uit z'n mondje lopen. Hoewel kwijlen vaak gezien wordt bij bepaalde pathologieën (zoals neurologische problemen), hoef je echt niet meteen te denken dat er iets ernstigs aan de hand is.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut.
Diepe slaap
Zo ontspannen, dat je hersenen even lijken te vergeten om je keel en mond aan te sturen. Je bent dan zo diep in slaap, de REM-slaap, dat speeksel naar buiten kan druppen. En aangezien slaap essentieel is voor een goede gezondheid, is dat kwijlen dus juist iets positiefs.
Onder hartwater verstaat men het verschijnsel dat de mond in korte tijd volloopt met een hoeveelheid smakeloos of enigszins bitter smakend helder vocht. Het heeft echter niets met het hart te maken, maar wordt geproduceerd door de speekselklieren.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
stille aspiratie: als de hoestreflex uitblijft of niet krachtig genoeg is, komt voedsel of drank terecht in de luchtweg. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en borrelende stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.