Er is echter geen medicijn dat nachtangsten kan voorkomen. Volwassenen worden soms verwezen naar een psycholoog. Dit kan iemand helpen om de aanvallen onder controle te houden. Slaapadviezen zoals een regelmatig slaapritme hanteren en het vermijden van stress, alcohol en cafeïne, kunnen een positief effect hebben.
"Dat komt doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is. De rem is eraf. Daardoor lijken problemen en angsten 's nachts veel groter dan overdag."
Het kind kan er zelf niets aan doen dat het hier last van heeft. Het belangrijkste is om de omgeving te vertellen wat er 's nachts kan gebeuren, zodat zij niet schrikken en het kind gewoon met rust laten, zodat de symptomen van pavor nocturnus weer zo snel mogelijk verdwenen zijn.
Een nachtangst kan gelukkig heel snel weer voorbij zijn, maar kan ook zo 30-45 minuten duren. Hoe naar het ook is, het komt best vaak voor (zo'n 40% van de jonge kinderen maakt weleens een nachtangst mee), en is niet kwalijk of schadelijk. Een 'night terror' komt het meeste voor bij kinderen rond de 1,5/2 jaar.
Nachtangsten ontstaan wanneer een deel van de hersenen van je kind uit de diepe slaap gewekt wordt, terwijl het andere deel nog in diepe slaap blijft. Meestal gebeurt dit tijdens de overgang van diepe non-REM slaap naar de REM-slaap.
Nachtangst is iets anders dan een nachtmerrie. Als je kind overgaat van diepe slaap naar lichte slaap kan het nachtangsten krijgen. Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen.
Paniekaanval in slaap
Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook 's nachts niet tot rust. Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek. Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
12 maanden: Rond z'n eerste verjaardag maakt je kind ook een slaapregressie door. Dit heeft te maken met de grote vooruitgang in zijn motorische ontwikkeling, zoals leren staan of lopen, maar ook omdat zijn taalontwikkeling een sprong maakt.
Bij angstaanvallen en slapeloosheid, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Want als uw angst of paniek afneemt, wordt het slapen makkelijker. Daarom kiezen onze slaapexperts meestal voor cognitieve gedragstherapie, soms met het gebruik van medicijnen zoals antidepressiva.
Wanneer je chronische angst hebt, maakt je lichaam de hele tijd hormonen aan en is je lichaam constant op zijn hoede. Dit kan ertoe leiden dat je bang wordt voor alledaagse situaties zoals autorijden of in slaap vallen. Ook zorgt dit voor constante spanning in je lichaam, waardoor je mogelijk minder goed kunt slapen.
Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling. Bijvoorbeeld: Loop even naar buiten. Of praat even met iemand.
Maar, in een groot (meer dan 1000 patiënten) gerandomiseerd, dubbel-blind placebogecontroleerd onderzoek onder post-operatieve patiënten, werd gevonden dat paracetamol de slaapkwaliteit verbeterde. Dit bleek ook het geval te zijn voor de patiënten die geen pijn hadden (4).
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van de conditionering voor angst, een teveel aan noradrenaline en overactiviteit van het serotoninesysteem. Verder lijken erfelijke factoren een rol te spelen: Iemand met een ouder met een paniekstoornis heeft meer kans om ook een paniekstoornis te krijgen.
Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Als je 's nachts wakker wordt door een nare droom, kan je best proberen te ontspannen door bijvoorbeeld iets warms te drinken, te lezen, naar rustige muziek te luisteren, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Houd het licht gedimd en blijf weg van televisie, laptop en telefoon.