New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige
Op 8 september 1664 werd de kolonie Nieuw-Amsterdam aan de Engelsen overgedragen; die herdoopten de stad tot New York, aangezien Jacobus II hertog van York was. Formeel werd de overdracht pas bekrachtigd in 1667, als onderdeel van de Vrede van Breda.
Vlak voor de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog (1665-1667) nemen de Engelsen de kolonie over.Nieuw-Amsterdam wordt New York.
De eerste beschreven ontdekkingstocht door de Nederlanders van het gebied wat nu New York Bay genoemd wordt, was in 1609 met de reis van Henry Hudson.
Nieuw-Nederland (Engels: New Netherland; Latijn: Nova Belgica of Novum Belgium), is de naam van het voormalige Nederlandse gebied tussen de 38e en 45e breedtegraad aan de oostkust van de huidige Verenigde Staten van Amerika. Het omvat nu de stad New York – vroeger Nieuw-Amsterdam geheten – en werd gesticht in 1625.
De Verenigde Staten en Nederland hebben vaak vergelijkbare posities en werken samen aan bilaterale en militaire betrekkingen in de organisaties de Verenigde Naties en de NAVO. De Nederlanders werken ook samen in de Wereldhandelsorganisatie en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
Op 26 augustus 1664 namen de Engelsen de Nederlandse vestiging Nieuw-Amsterdam zonder slag of stoot in. Op 8 september was de deal rond: Nieuw Amsterdam werd New York. Maar de New Yorkers vieren liever feest met ons dan met de Engelsen. De stad bleek een vruchtbare haven, een pareltje van het Britse rijk.
In 1624 stichtte een groep protestantse Waalse families een eerste nederzetting op het eiland Manhattan. Zij werden daarop gevolgd door streekgenoten en andere families van Duitse, Nederlandse en Britse afkomst. Het gebied werd destijds zowel Nieuw-België als Nieuw-Nederland genoemd.
De ontdekkinsreiziger Henry Hudson is in opdracht van de VOC op zoek naar een andere route naar het oosten. In 1609 ontdekt hij de oostkust van de huidige Verenigde Staten en sticht hier de kolonie Nieuw-Nederland. In 1624 wordt hier de nederzetting Nieuw-Amsterdam gesticht in het huidige Manhattan, New York.
New York is in 1625 ontstaan, toen het in handen kwam van Nederlandse kolonisten. Zo'n twee jaar later was het fort Amsterdam klaar, wat later Nieuw Amsterdam werd genoemd. Er woonden ongeveer 270 mensen in deze nederzetting. Het fort was geen lang leven beschoren.
Engelse tijd. In 1674 ging de kolonie definitief over in Engelse handen. Nieuw-Amsterdam werd hernoemd tot New York. De meeste Nederlanders vertrokken richting noorden, naar het achterland van de kolonie.
New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en behoort tot de beroemdste steden ter wereld. New York City staat ook wel bekend als de 'Big Apple' en 'The City That Never Sleeps'.
New York is gelegen in het noordoosten van het land en telt 19,5 miljoen inwoners (2023). De hoofdstad is Albany, de grootste stad New York City. Daarnaast zijn er diverse andere grote steden in de staat. De staat heeft een oppervlakte van 141.299 vierkante kilometer, en is hiermee ruim 3 keer zo groot als Nederland.
De Eerste Engels-Nederlandse Oorlog duurde van 1652 tot 1654, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667, de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vond plaats in de jaren 1672-1674 en de laatste, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog werd uitgevochten tussen 1780 en 1784.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Amsterdam, zoals je in bovenstaande tabel kan zien is zij de grootste stad van Nederland met een inwonertal van meer dan 800.000. Daarmee is Amsterdam ook de dichtstbevolkte stad in Nederland.
De stad, nog altijd door de bevolking Nieuw Amsterdam genoemd, werd omgedoopt tot Nieuw Oranje. De Engelse bezetters noemden de stad New York. Sinds de jaren 1970 wordt het jaartal 1625 in het officiële zegel van de stad New York gememoreerd als officieel geboortejaar, in plaats van 1664.
Het Nederlands kwam in een concurrentiepositie met het Engels te staan. In de stad Nieuw-Amsterdam/New York verloor het Nederlands al vrij snel terrein, maar in de meer landelijke gebieden bleef het Nederlands nog lang in gebruik.
Geschiedenis van New York
In 1609 ontdekte de Engelse zeevaarder Henry Hudson tijdens zijn laatste reis met de West Indische Compagnie een stuk land met een gunstige ligging voor een haven en goede potentie voor handel. Het land was in handen van de Lenni-Lenape Indianen.