De belangrijkste hiervoor benodigde hormonen zijn groeihormoon, schildklierhormoon en geslachtshormonen. Voor een deel werken deze hormonen direct op de
Naast de (voedings)toestand van de bodem en het voorkomen van ziekten en plagen zijn temperatuur, straling en vocht de belangrijkste factoren die de groei beïnvloeden.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Te weinig eten of eenzijdige voeding.Bepaalde geneesmiddelen.Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.Emotionele, psychische en sociale factoren.
Kinderen worden langer omdat hun botten langer worden. De groei van de botten vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar bevinden zich de groeischijven. In de groeischijven zitten kraakbeencellen.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Antwoord van de apotheker over lengte van jongen van veertien jaar. De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar.
In de puberteit krijg je weer een groeispurt. Je groeit dan ineens harder. Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat. Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm.
Cardio kan je helpen om je groter te worden en spiergroei te realiseren. Dit heeft te maken met het gegevens dat cardio je eetlust helpt te bevorderen en het helpt je lichaam om sneller te herstellen (als je op lage intensiteit traint) en het zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt verhoogt.
Koemelk bevat IGF-1, dit is een groeihormoon dat kalveren snel en in korte tijd laat groeien. Wanneer mensen melk drinken en in de lengte volgroeid zijn zullen ze het er in de breedte bij krijgen. Het is dus ook zeker goed om zuivel te laten staan als je wilt afvallen.
Tijdens de puberteit groeien kinderen het snelst, soms wel 10 cm per jaar. We noemen dit de groeispurt. Bij meisjes begint de puberteit meestal als ze 10 of 11 jaar zijn, bij jongens als ze 11 of 12 jaar zijn.
Groeisnelheid hangt van diverse factoren af. Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei.
Vroeger gaven we hormonen om de groei te remmen. Dat doen we nu niet meer, onder andere vanwege negatieve effecten op de vruchtbaarheid. Er is nu een operatieve mogelijkheid: een epifysiolyse, waarbij de orthopeed gaatjes boort in de groeischijven van de knieën. De benen stoppen dan met groeien.
Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar groeien kinderen 1 cm per maand en dit wordt geleidelijk aan minder tot 0,5 cm per maand rond de leeftijd van 8 jaar. Vanaf de puberteit die bij meisjes eerder begint dan bij jongens, gaan kinderen weer sneller groeien, tot soms wel 1 cm per maand.
Groeien begint eigenlijk bij onze botten.Doordat onze botten langer en breder worden moeten de huid, pezen en spieren zich daar wel op aanpassen. Of dit aanpassen ook de groeipijn veroorzaakt is niet duidelijk. Als je naar een röntgenfoto van een kind kijkt lijkt het of er allemaal breuken zitten.
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Minder vlees, meer noten
De grootste winst valt te halen door het eten van meer noten, peulvruchten en volkoren granen, en juist minder rood en bewerkt vlees. Zo krijgt een 30-jarige er 1,8 jaar aan levensverwachting bij als hij stopt met het het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Als eerste beginnen de handen, voeten en het hoofd van je kind te groeien. Daarna worden armen en benen langer. Als laatste groeit de romp en wordt je puber breder (meisjes krijgen heupen en jongens bredere schouders, bijvoorbeeld)
Tenslotte krijgen jongens hun eerste zaadlozing, gemiddeld op 14 jarige leeftijd. Omdat dit meestal 's nachts gebeurt, wordt het ook wel 'natte droom' genoemd.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.
Het afremmen van de groei
Dan is het mogelijk om daar met een operatie wat aan te doen. Boven en onder je knie zitten twee belangrijke groeischijven. Hier komt het grootste deel van de lengtegroei van je benen vandaan. Een arts kan deze groeischijven uitschakelen, waardoor de groei in je benen remt.