Bij hooikoorts geven de slijmvliezen van de neus en ogen een allergische reactie op stuifmeel van grassen, bomen en planten die voor bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Dit zijn bijvoorbeeld katjesdragende bomen (berk, els, hazelaar), grassen en enkele soorten onkruid. Hooikoorts kan op elke leeftijd optreden.
Hooikoorts is een allergische reactie. Bij hooikoorts komt stuifmeel van grassen, bomen en andere planten in contact met de slijmvliezen van neus en ogen.
Als u hooikoorts heeft, veroorzaakt stuifmeel bij u een allergische reactie. Het is vrijwel onmogelijk om contact met stuifmeel te voorkomen. Zodra u buiten bent, komt u ermee in aanraking. U kunt de klachten wel verminderen.
Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers. Wanneer de wind in de nacht gaat liggen, valt het stuifmeel op het aardoppervlak. Hier wordt het als een dun lichtgeel laagje zichtbaar.
Een zeer heftige allergische reactie noemen we anafylaxie. Die kan bijvoorbeeld optreden na een wespensteek of wanneer je bepaalde voedingsmiddelen helemaal niet verdraagt. Daarbij kunnen je tong, lippen en oogleden opzwellen en kan je het benauwd krijgen. Dit kan levensbedreigend zijn.
Huidpriktesten (krastests) kunnen de allergenen identificeren die uw allergiesymptomen veroorzaken. Een allergoloog gebruikt een dunne naald om uw huid te prikken met een kleine hoeveelheid verschillende mogelijke allergenen. Vervolgens controleren ze of uw huid reageert op het allergeen. Bloedtesten (IgE) kunnen ook allergieën identificeren.
Stuifmeel is ruwweg het plantaardig equivalent van de dierlijke zaadcellen, en wordt aangemaakt in de meeldraden van bloemen. De bloemen van in meerdere opzichten vaak heel verschillende planten leveren ook in meerdere opzichten verschillend stuifmeel.
Stuifmeel bevat onder ande re 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K!
Zo leveren Rozen en Irissen verrassend weinig vervelende reacties op, net als Astrantia, Duizendblad en Leeuwenbek. Met deze snijbloemen kunnen wervelende, zomerse boeketten worden gecreëerd waar ook hooikoortspatiënten van kunnen genieten.
Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden: Gefermenteerde producten: Producten zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten wil je liever vermijden in het hooikoortseizoen. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie.
Wat is het paraberksyndroom? Bij het paraberksyndroom verwart het afweersysteem allergenen in voedingsmiddelen met allergenen in berkenpollen.
Een allergie kan milde tot ernstige klachten veroorzaken die vaak voorkomen in bepaalde delen van het lichaam, zoals je luchtwegen, ogen, huid of maag. Deze klachten kunnen soms andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Een hele ernstige allergische reactie, die anafylaxie heet, kan overal in het lichaam klachten geven.
Stuifmeel oftewel pollen bestaat uit de mannelijke sporen (microsporen) van zaadplanten. Het is afkomstig van de meeldraden van bloemen, van katjes of van de mannelijke kegels van naaktzadigen. Het onzijdige woord pollen, van Latijnse oorsprong, is in de Nederlandse taal een enkelvoud.
jeuk in de neus. Chronische neusklachten worden vaak veroorzaakt door allergie, roken, een neusbijholteontsteking, neuspoliepen of een scheef neustussenschot. Zwangerschap, een zeldzame afwijking zoals de ziekte van Wegener of medicijnen als Otrivin kunnen ook neusklachten veroorzaken.
Bij een verstopte neus en bij persisterende en matig-ernstige tot ernstige klachten, gaat de voorkeur uit naar een nasaal corticosteroïd dat bij onvoldoende effect kan worden gecombineerd met een antihistaminicum (oraal niet-sederend of nasaal).
Hooikoorts noemen we ook wel pollenallergie, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.
De korrels bestaan voor 30% uit eiwitten, waarvan 10% vrije aminozuren zijn, 30% koolhydraten, 20% uit vetten en 20% uit overige stoffen zoals vitaminen en mineralen. De vitaminen in stuifmeel zijn: vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B8, B9 en B12, vitamine C, vitamine D, vitamine E en vitamine K.
Bijenpollen of stuifmeelpollen zijn een rijke bron aan vitaminen, waaronder ook vitamine D en B12, wat ze tot een waardevolle aanvulling maken en zeker voor mensen die geen vlees eten. Verder bevatten ze ook heel wat eiwitten, vetzuren, koolhydraten en mineralen.
Welke planten produceren stuifmeel dat allergische reacties veroorzaakt? Planten die poederachtige korrels stuifmeel hebben die gemakkelijk door de wind worden weggeblazen, zoals: Bomen, zoals eik, westelijke rode ceder, iep, berk, es, hickory, populier, plataan, esdoorn, cipres, walnoot, catalpa, olijf en pecannoot .
Pollen zijn een gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Je hebt misschien wel gehoord dat mensen zowel over pollen, als over stuifmeel praten. Beide termen zijn goed, want ze betekenen hetzelfde.
Stuifmeel biedt een bron van eiwitten, zowel voor de bij als voor de mens. Voor de opkweek van één enkele bij is er 100 tot 150mg stuifmeel nodig. dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitale eiwitten van een volwassene. *Samenstelling sterk afhankelijk van het soort stuifmeel.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Fotoallergische contactdermatitis treedt op wanneer uw huid reageert op een irriterend middel of allergeen na blootstelling aan de zon . Cosmetica, zonnebrandcrème, scheerlotion en parfum kunnen dit soort reacties veroorzaken. Raadpleeg uw allergoloog om de oorzaak van uw huidreactie en de beste behandeling te bepalen.
De 14 allergenen zijn: selderij, granen die gluten bevatten (zoals tarwe, rogge, gerst en haver), schaaldieren (zoals garnalen, krabben en kreeften), eieren, vis, lupine, melk, weekdieren (zoals mosselen en oesters), mosterd, pinda's, sesam, sojabonen, zwaveldioxide en sulfieten (indien zwaveldioxide en sulfieten ...