Bitter. Bitter is eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend, heeft een verkoelend effect en reduceert lichaamsweefsels. Onder andere bladgroenten, witlof, rabarber, koriander, geelwortel hebben een bittere smaak. Bij bitter denken wij aan: grapefruit, koffie en witlof.
Witlof, radicchio, bier, koffie, pure chocolade of grapefruit, allemaal bittere elementen die je in de keuken goed kunt gebruiken.
bitter; koffie, thee, grapefruitsap, bier, rode wijn en sterke drank. zoet; suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken en niet-grapefruitsappen.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Aromatische bitterstoffen zijn afkomstig van de gedroogde planten: basilicum, bonenkruid, rozemarijn, kleine tijm, tijm en verder ook in absintalsem, kalmoes, Curcuma longa, grote engelwortel, lavas, galangal, anijs, karwij, venkel, koriander, dille.
Een van de vijf basissmaken
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
Een bitter is een alcoholische drank die traditioneel gebruikt werd als medicijn. Drankjes die in de categorie bitter vallen worden gekenmerkt door een bittere smaak, waar uiteraard ook de naam vandaan komt. Een veel gebruikte toepassing was om maagkwaaltjes mee te bestrijden.
Recent onderzoek aan de Universiteit van Miami wijst uit waarom: naast de vier primaire smaken zoet, zout, zuur en bitter bestaat er nog een vijfde smaak: umami. Wat je ruikt en proeft, bepaalt hoe iets smaakt.
Bitter is naast zoet, zuur, zout en umami, een van de vijf basissmaken die door de tong waargenomen kunnen worden.
Primaire smaken
Als algemene regel is de smaak een perceptie van de interactie van de fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
Kruidenbitters en likeuren
bben meestal een alcoholpercentage van tussen de 15% en 45%, hoewel er ook uitschieters bestaan van meer dan 70%. Ze worden gebruikt als aperitief of digestief na de maaltijd, als ingrediënt in gemengde dranken, zoals cocktails en longdrinks, en verwerkt in tal van gerechten.
Chips, pizza's, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd.
Kruidenbitter is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Er zit minimaal 15 procent alcohol in; de meeste bevatten 30 procent. De A-merken onder de kruidenbitters zijn Schipperbitter, Schrobbelèr, Beerenburg, Juttertje, Jägermeister en Cloosterbitter.
Sommige bittere voedingsmiddellen bevatten beschermende fytonutrienten, dit zijn stoffen, die ontzettend veel gezonde effecten hebben voor het menselijk lichaam. Een stof die bijvoorbeeld in onwijs veel kruisbloemige groenten voorkomt is SULFORAFAAN. Dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant.
Een grapefruit kan behoorlijk bitter zijn. Je kunt de vrucht zoeten met suiker, maar ook zout maakt de vrucht zoeter. Niet iedereen vindt de bittere smaak van grapefruit lekker. Daarom voegen veel mensen suiker aan de vrucht toe.
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de mens naast de basissmaken zoet, zuur, zout , bitter en umami, een zesde smaak kan onderscheiden.
Zoet is een van de vijf basissmaken en het tegenovergestelde van bitter of zuur.
De complexe smaak van azijn komt door een 'zuurtje' naast zoet, zout, bitter en umami.
Zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet zijn de zeven smaken die je wilt gebruiken in de keuken.
Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij veel glutamaat bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. In 2002 werd aangetoond dat op de tong een specifieke aminozuurgevoelige receptor aanwezig is.
Bitters worden vaak ook kruidenbitters genoemd en zijn onder de drankengroep minder bekend dan onder de bekende merken, naast natuurlijk de oer-Hollandse Beerenburg, die hier toebehoren zoals Jägermeister en Schrobbeler.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.