Weerstand is een manier van de ander om te laten merken dat hij betrokken is en dat hij opkomt voor zijn eigen belangen. Het is de kunst om er achter komen wat dat belang van de ander is én dat jullie er samen uit komen. Ga dus niet tegenover de ander staan maar probeer er naast te staan.
In welke situaties kun je weerstand verwachten en hoe ga je ermee om? Weerstand komt opzetten als we vinden dat ons iets is aangedaan en we het er niet bij willen laten zitten. Weerstand is een intense, prikkelende toestand. Iemand met weerstand is emotioneel, koppig en enigszins irrationeel.
Los van deze universele angst, komt alle weerstand voort uit een vorm van angst. Weerstand uit zich in houding en gedrag 'tegen' hetgeen je niet wilt. De onderliggende emotie hierbij is angst. Angst beoogt ons te behouden voor schade en/of pijn door bepaalde zaken te vermijden en onze wereld klein en veilig te houden.
Mensen hebben weerstand tegen veranderingen. Iemand met weerstand is emotioneel, koppig en enigszins irrationeel. Veranderingen leiden tot een soort rouwproces met gevoelens van ontkenning, een vecht of vlucht reactie en uiteindelijk ook de berusting en het zien en benutten van nieuwe kansen.
Weerstand tegen iets zegt niet alleen wat iemand niet wil maar er zit ook een behoefte achter wat ze wel willen. Heel vaak zit achter de weerstand ook een idee hoe dingen beter kunnen. Je krijgt vaak te maken met het uiten van weerstand tegen verandering als iemand vindt dat de verandering niet de goede is.
Weerstand tegen verandering kan zich op vele manieren manifesteren. Getreuzel, inertie, sabotage of soms zelfs rebellie. Door als professional inzicht te hebben in de redenen voor deze weerstand kan daarop ingespeeld worden bij het vormgeven of aankondigen van de verandering.
Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve of schadelijke invloeden van buitenaf te weren. Je weerstand zorgt ervoor dat 'indringers', zoals virussen en bacteriën, je lichaam niet ziek kunnen maken.
Weerstand is vaak niets anders dan een aarzeling van mensen bij de boodschap die een trainer of coach brengt. Vaak is het een signaal dat je samen op iets wezenlijks bent gestuit.
Deze theorie – de basis voor het door VAViA ontwikkelde WWK-model voor het succesvol realiseren van verbeterprojecten – stelt dat bewust menselijk gedrag gestuurd wordt door 3 soorten overwegingen: 1. Waar leidt dit gedrag toe?
Bang zijn is normaal en nuttig als er gevaar dreigt. Het helpt om weg te vluchten of te vechten. Vaak bang zijn noemen we angstklachten. Zulke klachten zijn ook normaal als u in uw leven met moeilijke situaties of problemen te maken krijgt.
Dit wiegen, en daarmee jezelf een geruststellend signaal af te geven, kun je heel simpel zelf doen: Ga bijvoorbeeld op je stoel zitten, en beweeg je lijf een tijdje zachtjes van voor naar achteren. Geef je over aan iets wat een ritme lijkt te vormen. Voel of het ritme iets sneller of juist langzamer mag.
Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoeken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken.
Meeveren, begrip tonen. Reageer altijd begripvol en laat iemand dit daadwerkelijk voelen. Soms doe je dit met een korte opmerking en soms veer je uitgebreid mee. Meestal voel je dit zelf wel aan.
Weerstand wordt gemeten in ohm en weergegeven door de Griekse letter omega (Ω).
Wet van Ohm
Er bestaat dus een relatie tussen stroom, spanning en weerstand. Deze relatie wordt de wet van Ohm genoemd, die is vastgesteld door de Duitse natuurkundige Georg Ohm. De wet luidt als volgt: De stroomsterkte door een geleider is recht evenredig met het potentiaalverschil tussen de uiteinden.
Interne en externe drempels
Denk hierbij aan de dingen die je tegen jezelf zegt of de veronderstellingen van je eigen kunnen (“Ik kan niet goed verkopen” of “mensen zitten toch niet op mij te wachten”). Externe drempels gaan over negatief gedrag van anderen waardoor je je tegen laat houden.
Voor een goede weerstand is het namelijk vooral belangrijk dat je kind gezond en gevarieerd eet, voldoende drinkt, genoeg slaapt en voldoende beweging krijgt. En let op een goede hygiëne. Geef je kind dagelijks groente en fruit te eten. Daar zitten de nodige vitamines in om zijn weerstand op peil te houden.