Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Na het afkoelen warm je weer eventjes op in het voetenbad, zodat je lichaam weer op een behagelijke temperatuur komt. Daarna kun je heerlijk uitrusten in één van de vele rustruimtes of bij mooi weer op de ligweide. Neem minimaal 20 minuten rust. Het opwarmen en afkoelen kost je lichaam namelijk erg veel energie.
Stopt het zweten
In de sauna gaan door de warmte je poriën openstaan. Als je daarna niet voldoende afkoelt, blijven ze openstaan. Je voelt dan dat je zelfs nog een tijdje na de saunasessie blijft zweten. De koude douche kan er dan voor zorgen dat je voldoende afkoelt, zodat je poriën zich weer sluiten.
De huidschilfers en andere viezigheid die loskomen tijdens het zweten, kunnen zich heel gemakkelijk en snel verzamelen op hout. Wanneer je geen eigen handdoek meeneemt en met je blote billen op de houten bankjes gaat zitten, loop je erg snel kans op infecties.
Als je alleen naar de sauna gaat heb je veel rust. Je kiest zelf wanneer je in welke sauna of andere faciliteit gaat, en hoe lang je daarin verblijft. Je neemt iets om te lezen en gaat op je gemak ergens liggen of zitten.
Het is trouwens wel beter om bloot in het bubbelbad te gaan; in zwemkleding zitten vaak vette zeepresten van wasmiddel, daar kan de jacuzzi enorm van gaan schuimen.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
In het algemeen bestaat er geen bezwaar tegen saunabezoek als u ongesteld bent. Regelmatig saunabezoek kan zelfs een goede uitwerking hebben op een te zwakke bloeding en de doorbloeding van de baarmoeder verbeteren.
Je ademt rustig in en uit, loopt een rondje en gaat na 5 tot 10 minuten weer naar binnen. Vervolgens spoel je jezelf af met koud water, neem je een koud stortbad of neem je een koude douche. Je kunt ook in het dompelbad gaan, maar neem dan wel altijd eerst een koude douche. Lees ook: Waarom afkoelen na sauna?
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven. Het opgieten vindt normaal gesproken aan het einde, als afsluitend hoogtepunt van het saunaritueel plaats.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.