Vlinders hebben een lange, smalle roltong waarmee ze tot onderin de bloem reiken om de heerlijke nectar op te zuigen. Een vlinder drinkt met zijn roltong nectar van de vlinderstruik.
Voedsel voor vlinders
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Vlinderstruik Buddleja. De vlinderstruik, buddleja davidii, is een zeer populaire struik die in veel Europese tuinen staat. Het koolwitje, de citroenvlinder, atalanta, maar ook vele andere vlinders en insecten zijn dol op de struik.
Uitgebloeide bloemen wegknippen voor meer bloei
Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Wanneer je dagelijks uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleer je dat de vlinderstruik steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
Vlinderstruik (Buddleia davidii)
De zoetgeurende, lila, rode, witte of gele bloemaren lokken vooral vlinders (koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos, atalanta), maar ook andere insecten aan. Het is een (meestal) bladverliezende heester die zich in iedere tuin thuis voelt.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Snoeitips. Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft. Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit!
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Veilige bloemen en planten:
Buddleja (vlinderplant) Camellia. Alcea. Lavendel.
Een vlinderstruik produceert nectar (ter kwantificatie: als drachtplant krijgt Buddleja davidii een score 2 (op een schaal van 5) voor nectar die beschikbaar is voor honingbijen). De nectar trekt in stadsomgeving veel voorkomende dagvlinders, honingbijen, (roof)vliegen en een aantal solitaire bijen en hommels.
Vlinders als koeriers
De vlinderstruik maakt heerlijk geurende nectar aan. Nectar is een zoete vloeistof met voedingsstoffen die vlinders drinken, maar dan moeten de vlinders eerst langs de meeldraden. De meeldraden zijn de mannelijke geslachtsorganen van een bloem waar stuifmeel aangemaakt wordt.
Je hebt een vlinder (gevonden) met een kapotte of gebroken vleugel. De vraag is of dit uit zichzelf kan herstellen. Nee, de vleugels groeien niet aan.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
Bij het stekken van een vlinderstruik knip je takken uit de struik, waarna je deze takken in de grond gaat plaatsen. Het is vervolgens de bedoeling dat deze takken zich ook weer gaan ontwikkelen tot een nieuwe vlinderstruik, waardoor je niet één, maar juist twee vlinderstruiken hebben.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
allereerst houd een vlinderstruik ervan om in de volle zon te staan en hij houd absoluut niet van natte voeten. Mocht hij wel te nat staan dan kan dit dus een reden zijn dat de vlinderstruik geel blad geeft.
In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid worden. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode.
Zonder kunnen ze eigenlijk niet leven. En nog belangrijker, deze planten en bloemen gebruikt de vlinder om zich te kunnen voortplanten. Vlinders leggen eitjes op waardplanten, zodat de rupsen van het blad kunnen eten. Ook kunnen rupsen bij deze waardplanten schuilen en uitgroeien tot echte vlinder.