Het bot groeit het snelst bij een ongeboren kind, in de babytijd en in de puberteit. Na de groeispurt in de puberteit groeit het bot praktisch niet meer.
Onder invloed van geslachtshormonen gaat de hypofyse meer groeihormoon uitscheiden. Hierdoor versnelt de aanmaak van nieuwe kraakbeencellen in de groeischijven. Tijdens de puberteit ontstaat er daardoor een groeispurt.
Je lengte is meestal genetisch bepaald. 60-80% van je lengte wordt bepaald door het DNA dat je van je ouders hebt meegekregen, terwijl 20-40% van je groei beïnvloed wordt door je omgeving. Hiermee bedoelen we je dieet, gezondheid, hoeveel je beweegt en hoeveel slaap je krijgt.
Groeifactoren zijn stofjes (eiwitten) die het lichaam zelf maakt, en die cellen aanzetten tot deling en vermeerdering, dus groei. Ze worden meestal aangemaakt op de plek waar ze nodig zijn, zodat ze heel specifiek groei kunnen reguleren, maar kunnen ook in het bloed getransporteerd worden naar andere plekken.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
De grootste stappen doen zich voor in de eerste twee jaar en op de leeftijd tussen 11 en 16. Meisjes zijn hierin sneller. Bij hen kan een groeispurt zich al voordoen vanaf 10 of 11 jaar. Bij jongens begint dit meestal een jaar of 3 later.
De term geslachtsrijp duidt bij organismen die zich seksueel voortplanten (met name bij zoogdieren) de ontwikkelingsfase aan waarin zij in staat zijn tot voortplanting. Bij zoogdieren heeft het vrouwtje een regelmatige eisprong en produceert het mannetje sperma.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
oorspronkelijk personen tussen 13 en 19, sinds de 20e eeuw ook vanaf 10. Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Meisjes groeien vooral hard tot hun 12/13e jaar. Daarna gaat het iets minder. Rond de 14.15 jaar zijn ze uitgegroeid. Jongens daarentegen kunnen wel tot hun 17/18e jaar in lengte groeien.
Het zal allicht wel veroorzaken dat je vaker ziek bent, en dat het - als je bijvoorbeeld een arm of been breekt - langer duurt voordat je botten herstellen. Als jij verder gewoon goed eet kan dat geen invloed hebben op hoe lang jij wordt. Dat wordt meer genetisch bepaald, dan door een dieet.
Hoe ontstaat het? Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
We snappen dat het allemaal wat verwarrend is, want menig sporten is fanatiek fan van rekken en strekken. Toch willen we nog even kwijt dat uit onderzoek blijkt dat rekken, ongeacht de vorm, spierpijn niet vermindert en dat spieren niet groeien door rekken en strekken.
Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd. Ergens is dat logisch: als krachttraining de groei zou belemmeren, is het waarschijnlijk dat ook basketballers en volleyballers hier last van hebben.