Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden. Bij deze leeftijdsgroep blijft het vaak bij een verkoudheid en een hese stem.
Wat is pseudokroep? Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Vooral baby's en kinderen vormen een risicogroep, al komt pseudokroep in zeldzame gevallen ook voor bij volwassenen. Kenmerkende symptomen van pseudokroep zijn een zware blaffende hoest, benauwdheid, heesheid en een gierende ademhaling.
Jonge kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar krijgen er het vaakst mee te maken. Na 5 jaar is valse kroep eerder uitzonderlijk.
Dit komt meestal door een virus. Het slijmvlies in de keel wordt daardoor dikker. Hierdoor krijgt uw kind het benauwd en moet het hard hoesten. Dat hoesten klinkt een beetje als een zeehond (blafhoest).
Kenmerkend voor kroep zijn een blafhoest, stridor, heesheid en moeite met ademhalen, verschijnselen die 's nachts vaak erger worden. De blafhoest wordt vaak beschreven als de roep van een zeehond of zeeleeuw.
Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Meestal stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar het kan in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het zien van benauwdheid bij uw kind een hele vervelende ervaring is. Hoe lang uw kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval.
Meestal is valse kroep onschuldig, maar een aanval is een zeer beangstigende ervaring. Door het virus of de bacterie zwellen de bovenste ademhalingswegen op. Daardoor heeft het slachtoffer moeite met ademen. Een aanval duurt meestal niet langer dan een paar uur.
Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld. Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd.
Difterie of kroep is een uiterst zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte.
Bij pseudokroep is de keel ontstoken. Dit komt meestal door een virus. Het slijmvlies in de keel wordt daardoor dikker. Hierdoor krijgt uw kind het benauwd en moet het hard hoesten.
Hoe krijg je het? Pseudokroep wordt - bij kinderen die er gevoelig voor zijn - veroorzaakt door virussen die ook gewone luchtweginfecties veroorzaken. Deze virussen zijn afkomstig uit de neus en keel van mensen met een luchtweginfectie en verspreiden zich via hoesten en niezen.
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Soms moet uw kind een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. In de meeste gevallen mag uw kind na vernevelen of na één nacht opname weer naar huis. De klachten kunnen in de avond/nacht weer toenemen, maar verdwijnen in de meeste gevallen na een paar dagen vanzelf. De hoest kan nog enkele dagen aanhouden.
Kinkhoest begint met een verkoudheid. Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar kan zich ook herhalen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar.
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Etiologie. Vele virussen kunnen dit ziektebeeld veroorzaken, maar de virussen uit de para-influenzagroep komen het meest voor.
Pseudokroep: een blaffende hoest (klinkend als een zeehond) kan wijzen op pseudokroep. Dit is een ontsteking in de luchtpijp die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Kinkhoest: kinkhoest is een bacteriële infectie die langdurig hoesten veroorzaakt.
Indien je een aerosoltoestel in huis hebt, kun je verstuiven met inhalatiecorticoïden (Budesonide) of via de mond druppels corticoïden (Celestone) toedienen. Uiteraard moet ook dit altijd na advies van de arts gebeuren!