Die mosterdplanten worden gekweekt op grote velden. Uit de gele bloemetjes groeien kleine peultjes.
Uit mosterdzaad wordt mosterdolie gemaakt.
Het zaaien van gele mosterd is heel makkelijk.In de tuin of op een veld is de beste zaaitijd in de lente, maart / april. Het zaaien in de volle grond gaat als volgt: Kies een stuk grond uit met voldoende afwatering en voldoende licht, gele mosterd houdt niet van schaduw en natte voeten.
Hoe ziet de mosterd plant er uit? De zwarte mosterdplant is een éénjarige plant, met een vertakte stengel die een meter hoog wordt. De onderste bladeren zijn geveerd, de bovenste bladeren smal en spits. De gele (of witte) mosterd is een éénjarige, rechtopstaande plant die 30 cm hoog wordt.
De volwassen hoogte van deze éénjarige plant is zo'n 1 meter. Deze bodembedekkende plant wordt ook veel als groenbemester gebruikt, onkruid krijgt namelijk geen kans.
Mosterdplant geeft de voorkeur aan een lichte standplaats met een goede drainage. Een open veld met veel ruimte is de beste keuze. Voor het zaaien moet de grond goed omgespit worden en de zaden moeten dun gezaaid worden. Tijdens het ontkiemen moet het veld waar de mosterd gezaaid is onkruidvrij gehouden worden.
Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven. Oudere/grotere bladeren zijn niet lekker meer, het zacht behaarde krijgt dan bijna iets stekeligs. In de late lente schieten de planten door, ze worden in bloei uiteindelijk wel zo'n 150 centimeter hoog.
Sprenkel over kaassauzen, of bak het in een pan met groenten mee. Zorgt voor extra smaak in azijn, chutney en curry. Meng met mayonaise voor in een aardappelsalade. Kruid varkensvlees, kalfsvlees, niertjes en konijn met mosterdzaad.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
Na een dag of 3 tot 4 zal je dan de zaden zien ontkiemen.
Mosterdzaad is onderdeel van mosterd, samen met azijn en verschillende kruiden. Mosterd zelf is een smaakmaker die ik regelmatig in gerechten gebruik als smaakmaker, bijvoorbeeld in een ovenschotel.
Salvadora persica (ook Arak, Miswak, tandenborstelboom of mosterdboom genoemd) is een soort struikvormige boom uit de familie Salvadoraceae die onder andere voorkomt in de droogste gebieden van het Midden-Oosten.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
In de keuken kan je bladmosterd bereiden als alle andere bladgroenten. Je kan het blad koken, stomen of wokken. In Aziatische landen worden de blaadjes vaak gewokt met andere groente. Maar je kan het blad ook rauw in een salade verwerken of er een heel erg lekker oer-Hollands stamppotje van maken.
Uit het nietige zaadje groeit de mostaardplant die zo groot kan worden als een boom, tot 3 meter hoog en meer. In het oosten verkrijgt de plant een aanmerkelijk grotere wasdom dan bij ons.
Het verschil tussen gele mosterd en koolzaad is de bloeiperiode. De planten bloeien eigenlijk nooit tegelijkertijd. Waar koolzaad bloeit in het voorjaar, bloeit gele mosterd juist in de zomer. Een ander verschil is dat koolzaad een sterke, scherpe geur heeft, terwijl gele mosterd zo goed als geurloos is.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
Info. Gele mosterd wordt veelal gebruikt als groenbemester, vormt een dichte mat en laat weinig onkruid door. Na een nachtje vorst vriest het kapot en kan het gemakkelijk ondergeploegd worden.
Geel mosterdzaad heeft een pittige, scherpe smaak. Bruin mosterdzaad heeft een hete scherpe smaak en voor de liefhebbers van pikant is er het zwart mosterdzaad. Dit heeft een zeer scherpe en pikante smaak.
Het bevat onder andere de mineralen seleen, fosfor, calcium, zink, ijzer, zwavel, mangaan en magnesium. Er zit ook een kleine hoeveelheid vitamine A, vitamine C, vitamine E en vitamine K in. En het is zelfs een bron van het belangrijke omega 3-vetzuur.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Mosterd is een relatief onbekende groente in Nederland.