Een guppy is een goedkope vis, per stuk bent u voor vrouwtjes ongeveer een euro kwijt, voor mannetjes enkele euro's. Sommige speciale kweekvarianten zijn duurder.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Guppy's zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy's gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy's gehouden kunnen worden zijn: Sumatranen.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
als je de hele bak goed schoonmaakt gaan de vissen alleen maar eerder dood doordat ze zo´n klap krijgen van het nieuwe water. De bak is te klein en er moet zeker een filter en warmte element in. Guppen zijn drukke zwemmers en hebben veel ruimte nodig, 15 liter is voor geen één vis geschikt. Ververs je vaak water?
Een richtlijn voor guppy's is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen. Maak het mechanische deel van het filter regelmatig schoon door te spoelen in het oude aquariumwater.
Guppy's houden het zo'n 3 dagen uit zonder voeding, maar ze zijn heel inventief en eten van alles wat ze in je tank kunnen vinden. Denk aan algen, kleine delen van planten of oud voer wat op de bodem ligt (mocht je dat niet weggehaald hebben).
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Alleen als er echt een intense concurrentiestrijd om voedsel gaande is, is er een kans dat ze elkaar op gaan eten. “Kannibalisme is zeldzaam onder wilde muskietenvissen en guppies,” zo stellen de onderzoekers nogmaals in hun onderzoeksartikel.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Plaats een onverwarmd aquarium met guppies bij voorkeur dicht bij de verwarming, en zorg er voor dat de temperatuur ook 's nachts niet onder de 18°C zakt. In onverwarmd water kunnen ze langer dan gemiddeld leven, maar zullen ze nooit kweken. Ze zullen ook minder beweeglijk en actief zijn.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Het is bewezen dat er ook waterplantjes over andere versiersels je guppy veel blijer is. Om de vier dagen moet je het aquarium verschonen, anders komt je vis in aanraking met ademhalingsproblemen. Gebruik nooit een kom!
Je kan guppy's perfect tijdelijk houden zonder filter en verwarming hoor. Zet ze op kamertemperatuur en dat is voldoende.
Door hun opvallende vinnen kunnen guppy's niet samenleven met vissen die de neiging hebben, aan vinnen te trekken (zoals de Sumatraan en de kempvis).
Ze worden 6 cm hoog en kunnen leven in water met een pH tussen 6.5 en 8. De temperatuur is gelijk aan wat Guppy's nodig hebben en ze kunnen goed leven als ze aan licht worden blootgesteld, zodat de aquariumverlichting ze niet zal storen.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Daar lijken soms vrouwtjes in mannetjes te veranderen. In de regel wordt echter aangenomen dat het gaat om "late" mannetjes. Daar wordt mee bedoeld dat deze mannetjes pas laat de karakteristieke zwaardvin ontwikkelen.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.