Zwembadzout gebruiken in plaats van chloor levert meer zwemcomfort op: Zwembadzout heeft geen hinderende geur zoals chloor. Het is niet zo agressief voor huid en haar. Het veroorzaakt geen prikkende ogen.
Chloor is bijvoorbeeld niet nodig om je toilet schoon te maken. Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende. En vloeibare of groene zeep is de beste allesreiniger om te gebruiken.
Zoutelektrolyse is een natuurlijke manier van chloreren. Zwembadzout bestaat uit natrium en chloride. Door middel van een scheikundig proces scheidt het zoutelektrolyse systeem deze twee stoffen.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Natriumpercarbonaat is een natuurlijk bleekmiddel, gemaakt van sodakristallen en waterstofperoxide. Dit product is een veilige bleekmaker of bleekmiddel zonder chlorine of fosfaten, twee bestanddelen met negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit. Dit product is biologisch afbreekbaar.
De eerste en zeker geen onbelangrijke reden: chloor is niet goed voor je gezondheid.Chloor is een sterk bijtend middel en kan schadelijk zijn bij inademing of contact met de huid. Het kan irritatie veroorzaken aan de luchtwegen, ogen en huid.
Verschillende soorten bleek
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Chloor als desinfectiemiddel
Chloor is het meest gebruikte middel om jouw zwembadwater schoon te houden. Met chloortabletten of chloorpoeder in een chloordispenser worden de bacteriën in het zwembad snel gedood. Om dit schone zwembadwater ook schoon te houden, is het belangrijk dat je het water regelmatig test.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten.
De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn: Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
Chloor wordt bereid uit chloorverbindingen door elektrolytische of chemische oxidatie. Vaak gebeurt dit met elektrolyse van zeewater of steenzout. Het zout wordt opgelost in water, waardoor pekel ontstaat. Door de pekel wordt in een elektrolysecel een krachtige gelijkstroom geleid.
Zwembadwater desinfecteren met zout
Zout is een meer natuurlijk desinfectiemiddel voor jouw zwembadwater. Dit zout wordt direct aan het zwembadwater toegevoegd waarna het door een zoutelectrolyse apparaat wordt omgezet naar natuurlijk chloor. Dat is dus de reden waarom een zoutwater zwembad ook altijd chloor bevat.
U kan beide zeker gebruiken om een afvoer of een toilet te ontstoppen. Het enige verschil is dat kristalsoda, ook wel huishoudsoda genoemd, meer zuur bevat dan baking soda. Kristalsoda zal dus een pak sterker inwerken op de verstopping en biedt een grotere kans op een succesvolle ontstopping dan baking soda.
Chemische chloor is minder gezond en milieuvriendelijk dan die natuurlijke chloor. Meer onderhoud: chemische chloor vormt geen gesloten systeem zoals bij een zoutwater zwembad. Het gaat om een herhalingsproduct dat je regelmatig aan je zwembadwater moet toevoegen om algen, bacteriën, … geen kans te geven.
Niet alle soorten chloor is ook geschikt voor het reinigen van het water in je zwembad. Denk aan schoonmaak chloor, zoals Glorix, dat verkrijgbaar is in de supermarkt. Gebruik alleen chloorproducten waar expliciet op de verpakking staat vermeld dat het geschikt is voor gebruik in het zwembad.
Het zwembadwater is groen uitgeslagen door algen en chloor moet ervoor zorgen dat algen zich niet ontwikkelen. Omdat je nu juist last hebt van algen mag het chloorgehalte worden opgehoogd naar 3 ppm per liter. Maak hiervoor gebruik van chloorshock. Het kan nooit kwaad om daarnaast ook nog anti-alg toe te voegen.
Toiletreiniger en chloor
Het lijkt misschien onschuldig, maar deze twee schoonmaakmiddelen mengen is geen goed idee. Toiletreiniger en chloor zorgen namelijk in combinatie met elkaar voor een giftig gas waar je zelfs bewusteloos van kunt raken.
'Baksoda is neutraal en azijn is zuur', zegt Bock. 'Als je ze bij elkaar doet, krijg je voornamelijk water en sodium acetaat.Maar, voornamelijk echt water. ' Bovendien zorgt azijn ervoor dat baksoda gaat schuimen; stop je het dus in een afgesloten houder, dan kan het goedje ontploffen.
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Bleek(chloor)water maakt niet schoon – het ontkalkt en ontvet niet. Het bleekt alleen het oppervlak, laat maar eens een druppel op je kleding vallen. Het schoonmaken van een toilet kan veel simpeler.
De bleek van Glorix is de Nr. 1* van Nederland. Deze dikke bleek is namelijk de dikste bleek** in Nederland en België en zorgt voor een nog langere werking. Het bleekmiddel hecht optimaal aan het oppervlak voor een actieve bescherming van je toilet.
Glorix Original is een verdikt reinigingsmiddel met bleekmiddel voor de optimale hygiëne van toiletpotten en urinoirs.