Wat gebeurt er na een aangifte bij de politie?

Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat gebeurd er na de aangifte?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligepubliekedienstverlening.nl

Hoe gaat het in zijn werk als je aangifte hebt gedaan?

U kunt een brief schrijven aan de officier van justitie. Op de brief die u heeft gekregen of op Mijn Politie vindt u de contactgegevens van de officier van justitie. In de brief vertelt u waarom u vindt dat uw zaak moet worden onderzocht. Slachtofferhulp Nederland kan u daar mee helpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang duurt een politie onderzoek?

Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat gebeurt er na een melding bij de politie?

Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak - RTL NIEUWS

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is verschil tussen klacht en aangifte?

Een aangifte is iets anders dan een klacht(e). De wetgever heeft bepaald dat een zgn. klachtdelict slechts vervolgd kan worden als het slachtoffer dat wil, blijkend uit een formele klacht(2). Waar iedereen aangifte kan doen die getuige is van een strafbaar feit, kan alleen het slachtoffer een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Kan ik aangifte tegen mij inzien?

Aangiftes van diefstal, vernieling of zakkenrollen volgt u via Mijn Politie. Dat is de persoonlijke, vertrouwde online omgeving van de politie. Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte. Houd uw DigiD bij de hand, deze heeft u nodig om in te loggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat mag de politie wel en niet?

Strenge regels rond bevoegdheid

Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang duurt het voordat je een proces-verbaal krijgt?

Art. 62, 8ste lid van de Wegverkeerwet bepaalt dat, "te rekenen vanaf de datum van de vaststelling van de overtreding, binnen een termijn van 14 dagen een afschrift van het proces-verbaal zal toegezonden worden aan de vermoedelijke overtreder ervan." Na de verzending kan het nog enkele dagen duren alvorens je het P.V.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jureca.be

Hoe laat doet politie inval?

Een huiszoeking met bevel van de onderzoeksrechter kan enkel tussen 05.00 uur 's morgens en 21.00 uur 's avonds.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Kan ik mijn politiedossier inzien?

Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan de politie een aangifte weigeren?

Er is sprake van een verschil tussen een klacht en een aangifte. De politie is op grond van artikel 163 lid 6 en artikel 165 lid 1 Wetboek van Strafvordering verplicht de aangifte of klacht in ontvangst te nemen. In de praktijk komt het echter vrijwel niet voor dat de politie weigert om een klacht op te nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op opgelicht.avrotros.nl

Wat is belangrijk bij een aangifte?

Je bent verplicht om in je aangifte de waarheid te vertellen. In het proces-verbaal schrijven we op wat je zegt. Daarna kun je lezen of we alles goed hebben opgeschreven. Wij kunnen je aangifte ook aan je voorlezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat is de straf voor lichte mishandeling?

Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie. Dit is de “lichtste” vorm van mishandeling. Ook wel “eenvoudige” mishandeling genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-strafrechtadvocaat.nl

Wat gebeurt er na aangifte zeden?

De politie heeft speciaal opgeleide zedenrechercheurs met wie je een informatief gesprek kunt hebben. In dit gesprek bespreek je samen wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. De rechercheur legt ook uit wat je kunt verwachten nadat je aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Hoe kun je zien of je geflitst bent?

Flitsfoto inzien bij CJIB

Als je jezelf ervan wilt overtuigen dat jij het echt was op de tijd en plaats die is aangegeven, kun je op de website van het CJIB de flitsfoto bekijken. Als je met je eigen auto of motorfiets bent geflitst, kun je met je DigID de foto inzien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoweek.nl

Hoeveel tijd heeft politie OM boete op te sturen?

Er bestaat wel een termijn voor de politiediensten (van 14 dagen) voor de politiediensten, maar deze termijn heeft geen gevolg inzake ongeldigheid van de boete. Het PV heeft enkel een informatieve waarde, die een rechter kan gebruiken om zich een opinie te vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Kan een agent in burger bekeuren?

Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo'n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatdaenens.be

Kan de politie zomaar binnenkomen?

De politie kan een privé woning slechts betreden indien de eigenaar van deze woning zijn of haar toestemming hiervoor geeft. Ook kan een onderzoeksrechter in het kader van een gerechtelijk onderzoek een bevel tot huiszoeking afleveren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dehaese.be

Wat zeggen tijdens verhoor?

Wanneer je naar het verhoor gaat vertel je jouw kant van het verhaal. Je vertelt wat je gezien, gehoord en ervaren hebt. Niets meer, niets minder. De politie zal dit opschrijven en jou vragen om de verklaring te ondertekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridisch.eu

Is het strafbaar om weg te rennen voor de politie?

Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bsabv.nl

Heeft het zin om aangifte te doen?

Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Waarom krijg ik een brief van de politie?

U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe werkt een politie onderzoek?

De politie besluit onderzoek te doen

Tijdens het onderzoek gaat de politie op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs. De politie doet sporenonderzoek en verhoort getuigen en verdachte(n). Is het onderzoek afgerond en de verdachte opgepakt? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Populaire vragen