Na het overlijden wordt het opgebouwde spaarkapitaal verdeeld onder de erfgenamen en/of begunstigden. Als de erflater spaarde via een pensioenspaarfonds, dan valt het gespaarde kapitaal binnen de nalatenschap en betalen de erfgenamen daar successierechten op.
Indien u een gezinspensioen ontving, zal het bedrag van het overlevingspensioen 80% van dat gezinspensioen bedragen. Indien de overleden partner daarentegen een pensioen als alleenstaande ontving, dan is het bedrag van het overlevingspensioen is identiek aan het rustpensioen van de overleden echtgenoot.
Het nabestaandenpensioen is niet alleen voor de partner die achterblijft, maar ook voor eventuele kinderen die nog minderjarig zijn. Het deel voor de kinderen heet dan wezenpensioen. Nabestaandenpensioen geldt vanaf het moment van overlijden. Ook als de partners allebei nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.
Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in een dienst (diensttijdonafhankelijk).
Wanneer je je pensioenspaargeld kan opvragen, hangt af van de spaarformule. Een pensioenspaarverzekering heeft een eindvervaldag, meestal je 65ste verjaardag. Je kan het beschikbare geld dan in één keer of in maandelijkse renten opvragen.
Het rendement is laag
Hoewel pensioensparen vaak wordt voorgesteld als goede belegging, ligt het rendement laag: de afgelopen 10 jaar gaat het voor veel fondsen jaarlijks om iets minder dan 5%. Bij een jaarlijkse inflatie van 2% blijft er dus maar 3% aan “reële” koopkrachtstijging over.
Pensioensparen afkopen: wel mogelijk, niet zinvol
Het kapitaal van je pensioensparen is eigenlijk bedoeld om opgenomen te worden wanneer je met pensioen gaat. Ook de fiscaliteit is hierop gericht. In principe mag je het bedrag dat je via pensioensparen bijeenspaart, niet opnemen vooraleer je met pensioen gaat.
In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.
Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden. Zodat jij je kunt richten op de uitvaart.
Gemiddelde netto pensioen per maand In Nederland? Gemiddeld krijgt een gepensioneerd persoon €2845 netto per maand aan pensioen. Dit bedrag is een optelsom van alle mogelijke inkomstenbronnen (o.a. AOW, je werknemerspensioen en eventuele spaarrekeningen of lijfrentes).
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Wat u moet weten. Bij overlijden van een werknemer woonachtig in Nederland hoeft u niets te doen. Het pensioenfonds ontvangt deze informatie automatisch van de gemeente. Bij overlijden van een werknemer woonachtig buiten Nederland moet u overlijden doorgeven aan het pensioenfonds.
Een overlevingspensioen is een pensioen voor de nabestaanden na een overlijden. Het maakt niet uit of de overledene al gepensioneerd was of niet. We noemen het ook wel een weduwepensioen of weduwnaarspensioen.
Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar de notaris is niet verplicht, maar vaak wel praktisch en zinvol.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.
De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt van je pensioenregeling af. Je partner ontvangt meestal 70% van wat je aan pensioen zou krijgen als je niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14% van dat bedrag.
Het overlevingspensioen voor die weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar evolueert naar een tijdelijke overgangsuitkering: één jaar voor personen zonder kinderen, tot twee jaar voor personen met kinderen. Vandaag wordt dat overlevingspensioen nog levenslang uitgekeerd.
Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Maar zelfs dán blijft pensioensparen een zeer voordelige formule: het gespaarde bedrag van 19.800 euro heeft na 20 jaar een fiscaal voordeel van 5.940 euro opgeleverd, en een meerwaarde van meer dan 15.400 euro.