Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Een ander nadeel van nat leer is dat het voor een deel zijn beschermende functie verliest. Nat leer is zo soepel dat het je voeten niet meer goed beschermt. Dat is natuurlijk vooral lastig als je op een oneffen of stenige bodem loopt. Droogt nat leer weer op, dan wordt het stug en hard.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Leer kan niet goed tegen water. Probeer dus het contact daarmee te vermijden, zelfs als het horloge waterdicht is. Ga niet met een leren band douchen of zwemmen en wees voorzichtig met afwassen. Is de band toch nat geworden, laat hem dan aan de lucht drogen.
Met leren armbanden moet je opletten dat ze niet in contact komen met bijvoorbeeld chloor of andere bijtende stoffen, zoals zwavelhoudende producten en chemische stoffen. Vergeet hierbij ook de parfum niet. Ga je douchen of zwemmen, doe dan je de armband even af. Teveel vocht is niet aan te raden, namelijk.
We raden aan om je stainless steel sieraden altijd af te doen tijdens het douchen, badderen, schoonmaken of zwemmen. Zo blijven je sieraden langdurig mooi en wordt het ook een gewoonte om tijdens deze activiteiten geen sieraden te dragen.
Edelstaal wordt niet of nauwelijks beschadigd door water of vocht, daarom heet het ook wel roestvast- of roestvrij staal. Echt edelstaal moet uit minstens 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan. Op bestek staat vaak 18/10 of 18/8.
Je leren jas drogen na regen
Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming! Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleur verschil te voorkomen.
Net als bij een operatie, moet u het werkvlak afbakenen. Doe dat met schildertape, die u aanbrengt rondom de beschadiging. Op die manier kunt u de schade opvullen met een vulkaniseer pasta, zonder dat u de nerf van het leer om heen verwijdert. Breng het vulmiddel aan, strijk het vlak met een spatel en laat het drogen.
Hoe ouder het leer, hoe mooier. Maar je moet het wel onderhouden. Door het leer regelmatig te reinigen, voorkom je dat (vet)vlekken intrekken en houd je het leer soepel. Leder/leer schoonmaken is makkelijker dan je denkt: een emmertje water met groene zeep is alles wat je nodig hebt.
Door het hoge zoutgehalte droogt je leder sneller uit en in combinatie met de zon zou het je leder zwaar beschadigen. Handige tip indien je nog een ritje gepland hebt naar de zee : Je kan op voorhand al een laagje olie of balsem aanbrengen op het leder.
Schoenen van leer kunnen beter niet in de droger. Een te hete temperatuur kan beschadigingen en barsten veroorzaken. Schoenen van leer kun je beter voorzichtig drogen met oude kranten.
Reacties. Leer weer soepel maken doet u met een sopje van vochtinbrengende zeep (Dove), of glycerine. Neem een zachte doek en maak die licht vochtig met het sopje, dus niet kletsnat! Leer inwrijven en dan droog-/uitwrijven met een schone en zachte doek.
Craquelé ontstaat door uitdroging van het leer. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: te droge omgeving, onvoldoende onderhoud, aggressieve reinigingsmiddelen, medicijngebruik en mechanische slijtage (gebruik).
Door uitdroging van het leer kan er zich craquelé vormen, waardoor er op zijn beurt weer scheuren kunnen ontstaan. Je loopt risico op craquelé wanneer de luchtvochtigheid in je huis te laag is, of wanneer je bank te weinig onderhoud krijgt.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Gouden sieraden
Niet alleen is deze kleur sieraden een stuk duurder, ook is goud veel sterker dan zilver. De kleur goud wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld een trouwring, een verlovingsring of als 'baargoud'. Bij gouden sieraden denken we vaak aan geelgoud, maar er bestaan nog meer verschillende kleuren goud.
Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken. Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Doe je sieraden af als je gaat zwemmen en sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water. Berg je sieraden netjes op.