Je pupillen verraden je gevoelens Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook. De hoeveelheid licht speelt eveneens een rol. Overdag in helder licht zijn de pupillen klein, 's avonds en 's nachts veel groter. Of iemand je nu aantrekkelijk vindt of net bang van je is, kun je dus moeilijk aflezen aan de ogen.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Wijde pupillen worden geassocieerd met vriendelijkheid. Dat is niet vreemd, want als je iets leuk of mooi vindt, worden je pupillen groter. Kijk je iemand aan die grote pupillen heeft, dan wil dat eigenlijk zeggen dat die persoon jou aardig vindt.
Oorsprong van de uitdrukking 'ogen als spiegel van de ziel'
Leonardo Da Vinci gaf deze uitdrukking leven. Maar wat betekent het als de ogen de spiegel van de ziel zijn? De meest gebruikte opvatting is dat je in de ogen van de ander zijn of haar ziel kunt zien. Zeg maar de emotie en passie.
Volgens de onderzoekers kunnen we het gevoel aflezen aan de oogbewegingen, doordat die een universele rol bij het zicht spelen. Als we met onze ogen knijpen, blokkeren we het licht en verscherpen we focus en contrast, wat handig is als je iemand tegenover je hebt die je niet vertrouwt.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Bij verliefdheid produceert de hypothalamus indirect grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters die boodschappen overbrengen. Deze boodschappers geven aan je autonome zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen.
Als je heel erg verliefd bent, voelt het alsof je vlinders in je buik hebt. Maar eigenlijk reageer je tijdens een verliefdheid precies hetzelfde als bij dreigend gevaar. Het klinkt misschien gek, maar die vlinders in je buik hebben te maken met een vecht-vluchtreactie die in gang gezet wordt als je straalverliefd bent.
We hebben het antwoord. Verliefd zijn is een van de leukste dingen die er is in het leven en het wordt nog beter: je valt er namelijk ook van af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Obesity.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Verliefd-zijn gaat gepaard met een verlangen naar emotionele vereniging. Dat impliceert elkaar door en door te willen kennen. Verliefde stellen ervaren sterke lustgevoelens en willen de ander bezitten. Een opvallend kenmerk is ook de oncontroleerbaarheid: je hebt je gevoelens niet meer in de hand.
Je bent heel erg geïnteresseerd in alles wat met jouw crush te maken heeft en wilt dan ook alles van hem te weten komen. Jullie leren elkaar steeds beter kennen en raken steeds meer op elkaar ingesteld. Het enige wat jullie nu nog willen is bij elkaar zijn. Deze verliefdheidsfase duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden.
Je wilt de hele tijd bij die persoon zijn. Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
Een verliefde man luistert naar je
Het maakt niet uit wat je hem vertelt, hij zal altijd met veel aandacht naar je luisteren. Hij is oprecht door jou geboeid en hoeft dus geen interesse te veinzen. In plaats van heel de tijd over zichzelf te praten, wil hij liever alles over jou en je leven te weten komen.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat.
Iemand wil geen contact met anderen of anderen mijden hem/haar. Hij/zij is erg somber, geniet nergens van en vindt het leven uitzichtloos. Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig.
Recht in de ogen blijven kijken betekent dat je de confrontatie zoekt. Mensen hebben meestal geen behoefte aan een onnodige confrontatie en gaan dat dus uit de weg door weg te kijken. Je zult bij de meer dominantere types vaker merken dat ze je recht aankijken dan bij de wat minder dominante types.
Doordringend letsel van het oog
Een doordringend letsel is zeer pijnlijk en meestal is het voorwerp zichtbaar of ziet men een kleine wond in het oog waar de splinter het oog in ging. Soms ziet men alleen een bloeding. Laat het voorwerp altijd zitten en stuur het slachtoffer naar een arts.
Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Bij verliefde mensen haken de blikken wat langer in elkaar, dat is door jezelf makkelijk op te merken maar ook door anderen. Ze draaien zich ook vaker naar elkaar toe; zo kan het zijn dat de tenen ongemerkt naar een persoon in het gezelschap wijzen.